Helyi közélet

2012.09.12. 15:45

A halál életet jelenthet

Nyíregyháza - A hatályos törvények szerint, aki életében nem tiltja meg, az szervdonornak minősül.

Nyíregyháza - A hatályos törvények szerint, aki életében nem tiltja meg, az szervdonornak minősül.Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervdonációs Iroda összesítése alapján 2011-ben a Jósa András Oktatókórházból érkezett a legtöbb donorjelentés, 17. Ez pedig azt jelenti, hogy a listán szereplő 96 egészségügyi intézmény közül az élen végzett a Jósa. A 17 esetből 12 alkalommal megvalósult a donáció, azaz ebben a kategóriában is az első helyen van a szabolcsi megyeszékhely oktatókórháza. Négyszer kapták már meg az „Életet ajándékozó kórház” címet a szervátültetésekhez adott donációs tevékenységéért, valamint a Transzplantációs Alapítvány Szt. Kozma és Damjan díjai is az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (AITO) munkáját ismerik el.

Visszafordíthatatlan

– Az AITO-n évek óta nagyon komoly oktatás és munka folyik annak érdekében, hogy a lehetséges donorokat felismerjék és megfelelően kezeljék a munkatársaim, hogy valóban életet menthessünk a felajánlott szervekkel – tudtuk meg dr. Antek Csaba osztályvezető főorvostól. A családtagok nehezen fogadják el – mert azt látják, hogy a gép még lélegezteti a szerettüket –, hogy az agyhalál (az agy – beleértve az agytörzset is – működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése) azonos az egyén halálával. A szigorú, törvény által is szabályozott protokoll szerint elsődleges agyhalál esetén 12, másodlagosnál 72 óra a megfigyelési periódus, s ebben a megfigyelési periódusban 4 óránként újravizsgálják az agyifunkciókat és ezzel együtt az agyhalál tüneteinek meglétét. – Ekkorra már az Országos Vérellátó Szolgálatot értesítettük arról, hogy az osztályon potenciális donor van, labor- és diagnosztikai vizsgálatok eredményeit, a tipizáláshoz szükséges adatokat is továbbítjuk, s mire letelik a 12, illetve 72 óra a OVSZ-nél már tudják, mely szervalkalmas a kivételre és az átültetésre – magyarázza a folyamatot az osztályvezető főorvos. 

A veséért Debrecenből, a májért Budapestről, a tüdőért pedig Bécsből indult el a Transzplantációs Centrum speciális teamje, akik jogosultak a szervek kivételére, a AITO felelőssége pedig, hogy a megérkezésükig a lehető legjobb kondíciókban tartsák a szerveket. Ez állandó felügyeletet, precizitást és szakmai felkészültséget igényel.

És akkora már megcsörren valahol az országban egy telefon...

„Míg élek, hálás leszek”

– Nem tudtam, hajnalban ki kereshet. Csak annyit mondtak, már elindult értem a mentő, transzplantációs műtétem lesz – idézi fel az első riasztás emlékét Ertel István. Akkor meghiúsult az átültetés, azonban a második alkalommal már minden óramű pontossággal zajlott. A szükséges 10-12 vizsgálat (ami normális körülmények között heteket vesz igénybe) két óra alatt megvolt, s két órás műtétet követően az akkor 58 éves férfit úgy tolták ki a debreceni transzplantációs centrum műtőjéből, hogy működött az új veséje. Szerencsésnek tartja magát, hiszen mindössze 4 hónapot kellett az új szervre várnia. Vannak, akik nem alkalmasak az átültetésre, s olyanok is, akik évek óta abban reménykednek, egyszer megcsörren az ő telefonjuk is. 

– Tizenöt éve vagyok cukorbeteg, ami előszobája a vesebetegségnek. Hat éve, 2006-ban lett gond a vesémmel, 2009-ben készítettek fel a dialízisre, 2010 februárjában pedig már túl voltam az átültetésen – folytatja István, aki nagyon fegyelmezett életet él, betartja az orvos utasításait, rendszeresen mozog, kertészkedik, teljesen jól van. Élete végéig szednie kell a kilökődésgátlókat, havonta jár vissza Debrecenbe ellenőrzésre. – Nem akarom tudni, hogy kitől kaptam a vesét, de amíg élek, hálás szívvel fogok rá gondolni - jegyzi meg az egykor 105 kilós, túlsúlyos férfi, aki ma egészséges. Az idáig vezető út első lépése volt, hogy megértette, ha bárkit is hibáztat, azzal nem javít a helyzetén, változtatni kell azon, ahogy élt korábban. Nem akarta a transzplantációt, ma már nagy ajándéknak tartja az űj vesét, nagyon vigyáz rá. S 61 évesen nem szégyelli a könnyeit, hiszen a nyíregyházi dialízisközpont orvosai és szakdolgozói is kellettek ahhoz, hogy új, teljesebb életet élhessen.

Aki nem tiltja meg, az donor

– A jelenleg hatályos törvények szerint, aki életében nem tiltja meg, az szervdonornak minősül, de mi nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a hozzátartozókkal megbeszéljük a donáció fontosságát, ami sok esetben a kezdeti elutasítást is képes megváltoztatni – mondja a tapasztalatokról dr. Antek Csaba. A nyíregyházi kórházból vese, máj, szív, hasnyálmirigy, tüdő és szaruhártya kerül a szervátültetésre váró betegekhez, és ad esélyt az életre. – Az is igaz – teszi hozzá a főorvos –, több donor van, mint amennyiből szervet tudnak kivenni, hiszen csak egészséges, nagyon szigorúan ellenőrzött szervet lehet életmentő céllal átültetni. A hozzátartozóknak pedig az adhat erőt, hogy családtagjuk a halála után életet ment, egy jobb élet minőségét teremti meg egy másik ember számára. Csak vesére több mint 800-an várnak az országban...

2012. évi országos transzplantációs adatok 

Megvalósult szervkivételi riadók száma: 92

Veseátültetések száma: 131

Májátültetések száma: 24 

Kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések száma: 4 

Szívátültetések száma: 21 

Tüdőátültetések száma, magyar donorból, Bécsben: 19 

(Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervdonációs Iroda szeptember 10-ei adatai alapján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában