Helyi közélet

2012.09.26. 17:48

A megye egyik gazdasági súlypontja

Mátészalka - Az emberekbe vetett bizalom legalább olyan fontos, mint a költséghatékony termelés.

Mátészalka - Az emberekbe vetett bizalom legalább olyan fontos, mint a költséghatékony termelés.Mátészalka Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik gazdasági súlypontja. A város nyugati oldalán 100 hektáros teljes infrastruktúrával ellátott ipari terület található. Az önkormányzat 1998 tavaszán nyerte el a területre az „Ipari Park” címet ahol többek között a Carl Zeiss Vision Hungary Kft., a Carl Zeiss Sport Optikai Hungária Kft., a HOYA Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt., a MOM Vízméréstechnikai Zrt., a Flabeg Autótükör Kft. üzemel.

Magyar-román együttműködés révén, az Interreg pályázat keretében EU-s támogatással 2007-ben adták át az Inkubátor Ház első ütemét. Az Ipari Parkot kelet-nyugati irányban ketté osztó út mellett kiépült a teljes infrastruktúra, itt még kínálnak néhány eladó telket zöldmezős beruházásra.

A befektető szempontjai

A közelmúlt legjelentősebb fejlesztését a Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt. produkálta, a helyi gyárban végrehajtott 8 milliárd euró értékű beruházás közel 700 ember foglalkoztatását helyezte stabilabb alapokra. A japán Hoya Corporation 100 százalékos tulajdonában lévő szatmári cégnél üveg mold termelés, üveg Rx és színezett műanyag lencsék gyártásával foglalkoznak. Ez a tevékenység bővült, ez év májusától ez a gyár látja el a Hoya leányvállalatait és partnereit műanyag Free form progresszív lencsék, a prémium AR keményréteggel ellátott, valamint a nagy törésmutatójú lencsék teljes választékával.

– Korszerű infrastruktúra, stabil jogi környezet, kedvező adózási háttér és segítőkész helyi közigazgatás – sorolta az átadásnál Gerry Bottero, a Hoya Vision Care Company elnöke azokat a szempontokat, amelyek miatt a thaiföldi Ayutthaya-ban újra nyitott gyártóegység után az anyavállalat Mátészalka mellett döntött. S mint hozzátette: egy globális befektető számára az emberekbe vetett bizalom legalább olyan fontos, mint költséghatékony termelés.

– A város jövője markánsan épít az oktatásra, képzésre, köszönhetően annak, hogy ilyen magas színvonalú cégek vannak jelen Mátészalkán, valamint tartósan és elkötelezetten fejlesztik termelésüket – értékelte a gazdaság társadalmi súlyát és szerepét Szabó István polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában