Helyi közélet

2012.09.27. 08:22

Az erdész nem egy favágó!

Nyíregyháza - A Sóstói erdő jelenéről és jövőjével kapcsolatban tartottak szerda délután a késő esti órákba nyúló lakossági fórumot az Ózon panzióban, melyen először az érintett szakemberek ismertették álláspontjukat.

Nyíregyháza - A Sóstói erdő jelenéről és jövőjével kapcsolatban tartottak szerda délután a késő esti órákba nyúló lakossági fórumot az Ózon panzióban, melyen először az érintett szakemberek ismertették álláspontjukat.A Nyírerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, Juhász Lajos szerint az erdőgazdálkodást szigorú gazdasági szempontok vezérlik, így tevékenységük néha fakivágással, erdőfiatalítással jár, de hiba lenne azt hinni, hogy ők nem tudnak létezni a motoros fűrész hangja nélkül. - Innovatív akác gazdálkodást folytatunk - amit az emberek nem mindig díjznak-, de csak ezáltal tudjuk a természeti értékek megőrzését finanszírozni, és a híres dámvad gazdálkodást folytatni.

Ezután a nyíregyházi erdészet igazgatója, Tölgyfa Gábor beszélt arról, hogy komolyabb fejlesztést nem igazán terveznek a Sóstói erdőben, hanem a most meglévő állományt szeretnék racionális keretek közt fenntartani. - Az erdei iskola beindításával pedig az a célunk, hogy az erdőt és az embereket közelebb hozzuk egymáshoz. A Sóstói erdőnek 52 hektáron a megyeszékhely a fenntartója.

A városüzemeltetés részéről Keczkó János közölte, hogy tarra vágásban nem gondolkoznak soha többé (szerinte legutóbb 2008-ban volt ilyenre példa), ehelyett úgynevezett lékes, kisebb területen véghezvitt erdőfelújítás várható csak. - Sok gondot okoz, hogy amit el lehet törni az erdőben, azt egyesek el is törik.

Szigetvári Csaba az E-Misszió alapítvány nevében arról beszélt, hogy a Sóstói erdőben az erdőhöz méltó rendezvények legyenek csak, továbbá szerinte egyes esőbeállók létjogosultsága megkérdőjelezhető, ezeknek áthelyezésén érdemes lenne elgondolkodni. A civil egyesület elnöke közölte: jó ótlet lenne egy főállású erdőőr alkalmazása, és a kisvasút újraindítása is megfontolandó ötlet lehet.

A szakemberek mindenkit igyekeztek megnyugtatni

Ezután az erdőért aggódó városlakóké volt a főszerep, felvetésiket megoszthatták a szakemberekkel, és választ is kaphattak rájuk.

Bíró Miklós gondolatai összecsengtek Szigetvári Csabáéval. Az idős úr is kiváló turisztikai attrakciónak tartaná a kisvasút újbóli beindítását.

Csatáryné Hamvai Marianna minden nap fut a sóstói erdőben. - Sokan póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat azon a szakaszon, ahol én is több társammal egyetemben kocogok. A biciklisek pedig legtöbbször másokkal nem törődve száguldoznak úgy, hogy szinte felborítanak bennünket. Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese úgy vélekedett: akinek nem volt gyerekszobája, azt nehéz megtanítani az alapvető normákra.

Vass Lajosné többek véleményét fejezte ki akkor, amikor azt mondta: vigyázni kell arra, hogy ne kerüljenek magánkézbe az erdők. Erre a Nyírerdő Zrt. részéről közölték: ők nem tulajdonosok, csak kezelők.

Lukács Attila úgy érezte, jó kezekben van jelenleg a Sóstói erdő, de csak akkor lenne biztos abban, hogy ez 10 év múlva így lesz, ha az érintett szervek közösen tennének azért, hogy erdőbarát szemléletet neveljenek bele a mai kisiskolásokba, hogy nekik is azt ugyanazt jelentse az erdő, mint nekik. A szakemberek mindenkit igyekeztek megnyugtatni: az erdei iskola beindításával, különféle kiadványokkal, tájékoztató táblákkal, tanösvények kialakításával éppen azon vannak, hogy az iskolásokban környezettudatos szemléletet alakítsanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában