Helyi közélet

2012.09.19. 15:36

Kaleidoszkóp VersFesztivál októberben Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) - Számos színházi társulat, zenei együttes, színész, filmes alkotó és versmondó lép színpadra az október 4. és 14. között Nyíregyházán megrendezendő 14. Kaleidoszkóp VersFesztiválon.

Nyíregyháza, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) - Számos színházi társulat, zenei együttes, színész, filmes alkotó és versmondó lép színpadra az október 4. és 14. között Nyíregyházán megrendezendő 14. Kaleidoszkóp VersFesztiválon.A szabolcsi megyeszékhelyen egy héten keresztül minden a versről fog szólni: Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjének versenyprogramjában összesen háromszáz versenyző méretteti meg magát. A versszínház, verszene, versmondás és versfilmek kategóriában amatőrök és profik egyaránt indulhatnak - tájékoztatta a versenynek helyet adó Móricz Zsigmond Színház az MTI-t.

A színházi kínálat igen erős lesz: Nyíregyházán játszhat a végelszámolás alatt álló Budapesti Kamaraszínház, amelynek A hajnal teljes szépségében című előadását tekintheti meg a nagyérdemű. A helyi társulaton kívül színpadra lép a veszprémi Pannon Várszínház, a komáromi Jókai Színház, a celldömölki Soltis Lajos Színház, a budapesti Holdvilág Kamaraszínház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A színészek közül pedig többek között R. Kárpáti Péter, Koltai Róbert, Székhelyi József és Gerendás Péter, Turi Bálint és Kulcsár-Székely Attila, Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán tart önálló verses-zenés előadásokat.

Az amatőr társulatok közül Nyíregyházára érkezik az ŐszinTe versszínház, Kuncz László operaénekes és versmondó, előadást tart a pécsi Babits Pódium, a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye, valamint a szegedi Parastúdió. A vers- és prózamondás kategóriájában a legkülönbözőbb korosztályok képviselői mérettetik meg magukat, a programot filmes alkotók versfilmjeinek vetítése is színesíti. A rendezvény ideje alatt tekinthető meg a Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus által kifejezetten a fesztiválra készített, a mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató plakátok kiállítása.

A Kaleidoszkóp színpada szerzők terén is sokszínű lesz: Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Wass Albert, Weöres Sándor, Sinka István, Tóth Árpád, Nagy László, Szabó Lőrinc, Arany János, Petőfi Sándor, Móricz Zsigmond, Bettes István, Agota Kristof, Zbigniew Herbert és Mircea Cartarescu művei egyaránt szerepelnek a repertoárban.

A programsorozat koncertnappal indul, ennek keretében színpadra lép az egyik televíziós tehetségkutató felfedezettje, a Kávészünet zenekar, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, a Kicsi Hang zenekar, a Szabó Balázs Bandája, az Újhold, az Ostinato, a Gondola, a Vendéghang duó, Bertóti Johanna, Gosztola Adél és Dobó Dániel.

A Magyar Versmondók Egyesülete által összeállított program részletesen a www.versfesztival.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában