Helyi közélet

2012.09.11. 07:57

OGY - Krónika 8. rész (viták, napirend lezárása)

Budapest, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - Általános és részletes vitákkal ért véget a parlament őszi ülésszakának első ülése keddre virradó éjszaka. A képviselők előbb nemzetközi szerződések kihirdetéséről, majd a családon belüli erőszak külön büntetőjogi tényállássá minősítéséről is vitatkoztak.

Budapest, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - Általános és részletes vitákkal ért véget a parlament őszi ülésszakának első ülése keddre virradó éjszaka. A képviselők előbb nemzetközi szerződések kihirdetéséről, majd a családon belüli erőszak külön büntetőjogi tényállássá minősítéséről is vitatkoztak.Nemzetközi szerződések kihirdetéséről tárgyaltak

 

Három nemzetközi szerződés kihirdetését tárgyalta meg a Ház hétfőn kora este, a határozathozatalokat követően. A képviselők egyetlen indítványhoz sem nyújtottak be módosító javaslatot, így a parlament már következő ülésén dönthet Magyarország csatlakozásáról a Hálózat a Globális Fejlődésért nevű szervezethez, valamint a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény módosításáról és az EU szomáliai biztonsági erőiben történő további magyar szerepvállalásról.

Az említett javaslatok egyikében sem alakult ki komoly vita a kormány- és az ellenzéki oldal között, noha a Jobbik az utóbbi előterjesztés tárgyalásakor jelezte, nem ért egyet azzal, hogy még több magyar katonát küldjenek külföldre. Simicskó István honvédelmi államtitkár válaszában ugyanakkor hangsúlyozta, mindössze négy katona kiképzéséről is kiküldetéséről van szó.

 

150 milliárdot kaphat az Eximbank

 

Százötven milliárd forintos tulajdonosi kölcsönt kaphat az Eximbank a kormánytól, ha a képviselők elfogadják az erről szóló javaslatot. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn expozéjában azt mondta, a külföldi bankok aktivitása a válság miatt csökkent, viszont az ország érdeke az, hogy az export szektort is friss forrással tudják ellátni. Ezt a célt szolgálja az Eximbanknak nyújtandó tulajdonosi kölcsön, amelynek összegét állampapírban nyújtaná a kormány, ennek feltételeit biztosítaná a törvényjavaslat.

Dancsó József (Fidesz) hangsúlyozta, hogy egyértelmű és világos szabályokat hozna a javaslat elfogadása, és a csökkenő hitelezés miatt meg kell találni azokat az alternatív forrásokat és finanszírozási módokat, amelyekkel a tevékenység folytatható lehet.

A szocialista Józsa István bár izzadságszagúnak nevezte a javaslatot, azt mondta, ha a folyamatos működést tesz lehetővé a törvény, és segíti a külpiaci mozgást, akkor kellően transzparens működés mellett támogatható a cél.

Nyikos László (Jobbik) azt mondta, a céllal egyetértenek, de kifogásolta, hogy sokadszorra módosítják az idei költségvetést.

A javaslathoz módosító javaslat nem érkezett, így a keddi ülésnapon már annak elfogadásról dönthetnek a képviselők.

 

Ezt követően a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények, valamint az ország gazdasági stabilitásáról szóló törvények módosításáról szóló javaslatok részletes vitáját tartották meg, de érdemi vita nem alakult ki. Az idei költségvetést megalapozó jogszabályok módosításáról szóló előterjesztés részletes vitájában csak a jobbikos Nyikos László kért szót, aki azt javasolta, hogy a hitelesebb elszámoltathatóság érdekében részletesebben tüntessék fel az egyes előirányzatokat a büdzsében.

 

Vita a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállássá minősítéséről

 

A parlament megtárgyalta azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozta, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A vitában a kormánypárti politikusok, köztük a fideszes Varga István és a KDNP-s Móring József Attila is amellett érvelt, hogy a jelenlegi törvények és a jövőre életbe lépő új Btk. megfelelő jogi szabályozást nyújt a probléma elleni fellépéshez, míg az LMP nevében Szabó Tímea és Ertsey Katalin támogatta a népi kezdeményezést szervezőket. A szocialista képviselőket megosztotta a kérdés: míg Lendvai Ildikó a megfelelő jogi megoldás megtalálását szorgalmazta, addig Bárándy Gergely azt mondta, egyelőre nem ismer ilyet, ezért inkább a jogalkalmazási, illetve szociális és nevelési oldalról kellene megközelíteni a problémát.

Az Országgyűlés a kezdeményezésről várhatóan jövő héten dönt.

 

Az ülésnap végén a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról, valamint a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló, idén elfogadott törvények módosítását tárgyalta kivételes sürgős eljárással az Országgyűlés. Az előterjesztők nevében felszólaló Jakab István (Fidesz) finomhangolásnak nevezte a változtatásokat, amelyekkel egyetlen ellenzéki frakció sem értett egyet, mondván, már a túlzott koncentrációt eredményező kamara felállításának módját sem támogatták.

 

Az utolsó napirendi pont lezárását követően a fideszes Csizi Péter, valamint három jobbikos képviselő, Korondi Miklós, Magyar Zoltán és Szávay István szólalt fel napirend után.

 

Az ülést vezető Jakab István lezárta az ülésnapot, a Ház kedden reggel folytatja munkáját.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában