Helyi közélet

2012.09.17. 14:49

Robognak a Sza-jdú volános buszok

Nyíregyháza - Mit keresnek Nyíregyházán a Hajdú Volános járművek?

Nyíregyháza - Mit keresnek Nyíregyházán a Hajdú Volános járművek?Aki tömegközlekedik Nyíregyházán, bizonyára tapasztalta már, hogy a jól megszokott Szabolcs Volános logóval ellátott autóbuszok helyett itt-ott Hajdú Volánosba botlik. Szerkesztőségünknek több olvasónk is jelezte aggályát ezen csuklós szerelvényeket illetően, Ágnes például meglehetősen éles hangon bírálta a jövevényeket. – Felháborítónak tartom, hogy a Hajdú Volán leselejtezett, ócska, rossz műszaki állapotában lévő buszai kezdtek közlekedni Nyíregyházán – írja levelében.

 – Jártam nemrégen Debrecenben és ott vadonat új buszokat lehet látni. Az előző város vezetés legalább már lassan lecserélte a régi rossz zörgős buszokat most meg átvesszük a debreceni leselejtezett buszokat? Ezek a buszok még a környezetre is károsak és büdösek. Bezzeg a bérletek és jegyek árát remekül tudják emelni. Nem a semmire sem jó elektromos menetrendet mutatókat, amit senki nem nézz kellene kihelyezni hanem busz beszerzéseket és megállókat modernizálni kellett volna. Ami más városnak nem jó, nekünk át kell venni, ezt írja elő a pártfegyelem. Hol tartunk már? – kérdi a hölgy.

Bérbe adták

Az üggyel kapcsolatban Balogh Gyula, a Hajdú Volán személyszállítási igazgatója szűkszavúan csak annyit nyilatkozott, hogy ők pusztán eleget tettek a Szabolcs Volán felkérésének. – Nincs ebben semmi különös, meghatározott időre bérbe adtunk néhány autóbuszt – nyilatkozta lapunknak.

Ignácz László, a Szabolcs Volán Zrt. vezérigazgatója így reagált felvetéseinkre: – A Szabolcs Volán Zrt. 2012. évi üzleti tervében 38 db új autóbusz beszerzése szerepel, melynek forrása döntően járműbeszerzésre rendelkezésre álló kedvezményes hitelkeret. Közismert, hogy folyamatban van a közösségi közlekedés teljes körű átalakítása, ezért a járműbeszerzésekre később kerül sor.

A Szabolcs Volán Zrt-nek a települések közötti, helyközi/elővárosi forgalmat bonyolító autóbuszparkjának az átlagéletkora 2,5 évvel kedvezőbb az ún. szakmai átlagnál. Nyíregyháza Megyei Jogú Városban a személyszállítást végző autóbuszaink átlagéletkora is kedvezőnek mondható, a helyi személyszállítást végző eszközök átlagéletkorától közel két évvel fiatalabb.

A helyi személyszállítást végző eszközeink mintegy 60%-a kifejezetten korszerű jármű, de tény, hogy több mint 10 db eszköz 20 év fölötti. Ezen eszközök nagy összegű (darabonként 5-7 millió forint) egyszeri ráfordítást igényelnének, hogy erre ne kerüljön sor, átmenetileg 6 db autóbuszt béreltünk ez év végéig a Hajdú Volán Zrt-től – írta levelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában