Helyi közélet

2012.10.08. 16:33

Kábítószer-terjesztőket ítélt el a szabolcsi bíróság

Nyíregyháza, 2012. október 8., hétfő (MTI) - Négy-négy év börtönbüntetéssel sújtotta hétfőn a Nyíregyházi Törvényszék azt a magyar és ukrán férfit, akik 2010-ben Ukrajnából beszerzett marihuánát akartak továbbértékesíteni. Az ítélet az elsőrendű vádlott esetében jogerős.

Nyíregyháza, 2012. október 8., hétfő (MTI) - Négy-négy év börtönbüntetéssel sújtotta hétfőn a Nyíregyházi Törvényszék azt a magyar és ukrán férfit, akik 2010-ben Ukrajnából beszerzett marihuánát akartak továbbértékesíteni. Az ítélet az elsőrendű vádlott esetében jogerős.B. Tibort és a másodrendű S. Attilát társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntettének kísérletében találták bűnösnek. A vádlottakra mellékbüntetésként szintén négy-négy év közügyektől való eltiltást szabott ki a bíróság, amely az ukrán állampolgárságú másodrendű vádlottat öt évre kiutasította az országból.

A tényállás szerint - amelyet a bíróság a vádirattal egyezően állapított meg - az elsőrendű vádlott 2010 februárjában forgalomba hozatal céljából 30 gramm marihuánát szerzett be, amelyből 10 grammot adott el 15 ezer forintért. A két férfi a gyanú szerint közösen hozott be Ukrajnából kábítószert, amelyet egyikük penyigei lakásában rejtettek el; a szert az elsőrendű vádlott szintén eladásra szánta.

Április 19-én B. Tibor személygépkocsival a tiszabecsi határátkelőhöz ment, ahol 378 gramm zacskóba csomagolt marihuánát vásárolt. A férfihoz a másodrendű vádlott is csatlakozott, akivel a kábítószert szétosztották. A rendőrök később a két férfi autóját megállították, ruházatukban, valamint az elsőrendű vádlott lakásában elrejtve mintegy 395 gramm kábítószert találtak.

A tárgyalások során a vádlottak egymásnak és a tanúk nyilatkozatainak is ellentmondó vallomásokat tettek. A büntetett előéletű, más ügyben jogerősen elítélt B. Tibor védekezésében többek közt azt állította, hogy a vele egy másik ügy miatt kapcsolatban álló rendőrök keverték bele ebbe az ügybe, és az ő fenyegetésükre követte el a bűncselekményt. A másodrendű vádlott azt mondta, hogy nem tudta, milyen anyagot kell elrejtenie a cipőjében, állítása szerint dohánynak gondolta a kábítószert. A bíróság egyik vádlott védekezését sem fogadta el. 

Az ítéletet az ügyész és az elsőrendű vádlott is tudomásul vette. A másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, így esetében a határozat egyelőre nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában