Helyi közélet

2012.10.02. 13:31

Komoly gondok Nyírkarászon

Nyírkarász - Az önkormányzat közel 110 embernek tartozik segéllyel vagy munkabérrel.

Nyírkarász - Az önkormányzat közel 110 embernek tartozik segéllyel vagy munkabérrel.Ahogy arról kedden már beszámoltunk, több havi bérrel és szociális segéllyel adós a nyírkarászi önkormányzat. A helyszínen próbáltunk meg utánajárni annak, hogy mi az oka a település likviditási problémájának.

Egy forintot sem láttak még a támogatásból

Először a polgármesteri hivatalban, Félegyházi Gábor ajtaján kopogtattunk. A település első embere szerint a gond nem újkeletű, hiszen évek óta forráshiányos költségvetést tudnak csak tervezni, az „önhiki” során is csak egy minimális (3,2 millió) összeget kaptak az államtól. – A normatíva pedig nem elég a kiadásokra, a szociális szférában 75-90 százalékot fedez csak, az oktatásban pedig 65-70 százalékot. A többi részt nekünk kell hozzáraknunk.

A polgármester szerint a kialakult helyzethez a kultúrház megépítése körüli huzavona is hozzájárult. – Felvettünk egy húszmillió forintos támogatásmegelőlegező hitelt, amit azonban nem tudtunk időben visszafizetni, így ez is közrejátszott abban, hogy a számlavezető bankunk zárolta az önkormányzat folyószámláját. Tetézte a gondokat, hogy nem tudtuk meghosszabbítani a folyószámlahitel-keretünket sem, ami február 22-én járt le – tette hozzá Félegyházi Gábor, aki szerint a helyi adóbevételek sem úgy alakultak, ahogy azt előre tervezték. – 21 millió forintból csak 9 millió forintot tudtunk beszedni.

A polgármester a kultúrházra visszatérve elmondta: az MVH-tól az 53 milliós támogatásból még egy forintot sem tudtak lehívni, de 19 milliót már kifizettek a kivitelezést végző vállalkozónak. – A szerződés értelmében jövő októberig kell befejeznünk a beruházást, addig még lehívható az összeg. Kiírtunk egy új közbeszerzési eljárást, ami során új kivitelezőt keresünk. Zárásképpen Félegyházi Gábor elmondta: sajnálja az embereket, tudja, hogy mindenki pénzből él, és reméli, hogy a kincstári számla létrejötte után és az adósságrendezési eljárás során a szeptemberi elmaradásokat napokon belül rendezni tudja az érintettekkel.

"Ez a falu szégyene!"

Elsétáltunk a szóban forgó kultúrházhoz, így saját szemünkkel is megbizonyosodhattunk arról, hogy valóban félkész állapotban van még az épület. A szomszédos posta mellett éppen a közmunkások dolgoztak azon, hogy a kultúrház előtt elhaladó aszfaltutat „csinosítsák”. – A polgármester sosem tartotta be a hetes kifizetést, de még a később megígért két hetest sem! – panaszolja egyikük, mire a közeli posta felől érkező asszony így folytatja: – Három hónapja nem kapok szociális segélyt, sem az egyszeri gyermekvédelmi támogatást, ahogy a lakásfenntartásit sem. Ha ezeket összeadom, majd nyolcvanezer forinttal tartozik nekem és a családomnak az önkormányzat.

Tóth Jánosné nem rejti véka alá véleményét. – Nézze meg, ez a falu szégyene! – mutat rá az „épülő” kultúrházra. És ezért még pénzt mert felvenni a vállalkozó. Az sem igaz, hogy három hónappal tartoznak nekünk, hiszen én még májusra sem kaptam semmit. Ha mindent összeadok, ápolási díjat, beiskolázási és gyermekvédelmi támogatást, akkor közel kétszázezer forintommal adós a település. A vejem közfoglakoztatott, ő sem kapja meg időben a járandóságát – így Tóth Jánosné.

A településen a hangulat siralmas

Végezetül ellátogattunk Szalmási Józsefhez, a pénzügyi bizottság elnökéhez. A helyi önkormányzati képviselő tájékoztatta először lapunkat az adósságrendezési eljárás beindulásáról. – Az önkormányzat teljes anyagi csődben van, bár ezzel kapcsolatban minden igyekezetem ellenére sem szolgáltat papírokat Félegyházi Gábor. Az elmúlt 22 év során a település folyamatosan épül lefelé, ami egy felelőtlen gazdálkodás, pénzpazarlás eredménye. Nyírkarász szerény számításaim szerint 2012. augusztus 31-ig 40 milliós bértartozást, 60 millliós számlatartozást, és 30 milliós hiteltartozást halmozott fel. A településen a hangulat siralmas – vázolta a helyzetet Szalmási József.

A pénzügyi bizottság elnöke a beszélgetés során külön kitért a félkész kultúrházra is. – A szerződés szerint a kivitelezőnek az épületet át kellett volna adnia 2011. április 30-ig, mivel ez nem történt meg, a polgármester javaslatára 2011. szeptember 30-ig meghosszabbítottuk a határidőt, de addig sem haladt előre semmit az építkezés. Ezután 2011. október 31-ig határoztunk meg egy újabb dátumot, de újfent semmi sem történt. Valami miatt a kötbérezéstől is elzárkózott a polgármester. Ha nem írok a Közbeszerzési Hatóságnak, akkor talán nem is kerül sor az új közbeszerzés kiírására – mondta az önkormányzati képviselő.

A jogszabályok szerint a törvényszéknek az adósságrendezési eljárás elindulásától számítva 30 nap áll rendelkezésére, hogy egy adósságrendezési gondnokot nevezzen ki Nyírkarász élére. Amennyiben ez megtörténik, természetesen tovább foglalkozunk a témával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában