Helyi közélet

2012.10.11. 07:50

Még ma is jó barát a zongora

Nyíregyháza - Ötven évvel ezelőtt kapta meg zongoratanári diplomáját Babka József, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola címzetes igazgatója.

Nyíregyháza - Ötven évvel ezelőtt kapta meg zongoratanári diplomáját Babka József, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola címzetes igazgatója.A fél évszázaddal ezelőtti eseményre emlékezve szeptember végén a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének Bartók-termében immár a jubileumi aranyoklevelet vehette át, s ha már ott volt, a szervezők felkérték, hogy közreműködjön az ünnepséghez kapcsolódó díszhangversenyen is.

Hegedűvel kezdődött

– Gyorsan eltelt ez az ötven év, amely tele volt munkával és sok szép sikerrel. Úgy érzem, minden elértem, amit ezen a pályán el lehet érni – összegezte az elmúlt évtizedeket Babka József, aki nyíregyházi polgári családba született. A kor szokásának megfelelően iparos édesapja hegedűtanárt fogadott a fiához. A hegedűt hamarosan felváltotta a furulya, mert éppen ilyen zenekar alakult a városban. A zongorával 1950 nyarán ismerkedett meg Babka József: cipészként dolgozó édesapja nem pénzt kért egy zongoratanárnőtől, hanem azt, hogy tanítsa meg gyermekét a billentyűs hangszeren játszani. Az őszi koncerten már be is mutathatta tudását, s szüleinek annyira tetszett a játéka, hogy vettek egy zongorát, s beíratták zeneiskolába.

Hat év Miskolcon

– Nem tudtam 17 éves koromig, hogy milyen pályát, hivatást válasszak, s akkor jött a gondolat: zenével szeretnék foglalkozni a továbbiakban. Így Miskolcon jártam három évig zenei szakközépiskolába, majd következett az újabb három év a zeneművészeti főiskolán – folytatta a múlt felidézését a tanár úr. – A diploma megszerzése után, 1962-ben Nyíregyházán kezdtem el dolgozni. Voltam zongoratanár, tanszakvezető, szaktanácsadó, igazgató-helyettes, igazgató, majd nyugdíjas zongorakísérő. A zongorázástól most sem szakadtam el, ha kapok felkérést, örömmel megyek szerepelni.

A XXI. század zeneiskolája

Az elmúlt öt évtized alatt számos eredményt sikerült elérni a zeneiskolai oktatás érdekében. Az 1980-as évek végén 9 zeneiskolai igazgatóval megalakították a Magyar Zeneiskolák Szövetségét, s kitartó munkával elérték, hogy ne csak önkormányzati, hanem állami támogatást is kapjanak a zeneiskolák. Nem feledheti a nyíregyházi zeneiskola új, Kürt utcai épületének megépítését sem. Több ütemben végül 1995-ben lett teljesen kész a zeneiskola, amelyben 51 tantermet, két hangversenytermet, könyvtárat és önálló technikussal stúdiót is kialakítottak. Egy év múlva már ebben az új épületben tartották az Európai Zeneiskolák Szövetségének közgyűlését, s minden vendég a XXI. század zeneiskolájaként emlegette az intézményt.

Bár leányai tanultak zenét, nem követték édesapjuk hivatását: Beáta táncpedagógus lett, Júlia pedig közgazdász. Talán majd az unokák átveszik egykoron a stafétabotot, hiszen a két legkisebb, Benjámin és Bence még csak 16 és 15 hónapos, a 16 éves Ádám pedig hobbiból inkább az ütőhangszerek iránt érdeklődik.

Koncertek, operák

S hogy telnek a nyugdíjas napok Babka József számára?

– Reggeltől estig mindig van mit csinálnom. A házimunka elvégzése után unokázom, illetve még ma is minden nap gyakorlok. Hangversenyekre járok, kétféle bérletem is van Nyíregyházán. Ha pedig sikerül jegyet szereznem, akkor Salzburgba, Bécsbe, illetve Budapestre is elutazom koncertekre, operaelőadásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában