Helyi közélet

2012.10.17. 12:04

Tas vezér lett a névadó

Nyírtass - A név megmutatja, milyen gyökerekhez nyúl vissza az iskola, milyen hagyományokhoz ragaszkodik.

Nyírtass - A név megmutatja, milyen gyökerekhez nyúl vissza az iskola, milyen hagyományokhoz ragaszkodik.Tas vezér nevét vette a nyírtassi általános iskola. A névadóünnepségnek – amelyet október 12-én rendeztek meg –, két apropója is volt: egyrészt Gyulaházától leválva szeptember 1-jétől ismét önálló lett az oktatási intézmény, másrészt éppen 10 évvel ezelőtt avatták fel iskola korszerű épületét. Az önállóság útján haladó intézmény immár a Nyírtassi Tas Vezér Általános Iskola és Ökoiskola nevet viseli.

Az iskola a falu szíve

– A névadó ünnepség fordulópont az iskola történetében, ugyanakkor egy névadás felelősségteljes döntést is kíván – emelte ki ünnepi beszédében Jenei Erzsébet, a település polgármestere. – A név ugyanis megmutatja, milyen gyökerekhez nyúlunk vissza, milyen hagyományokhoz ragaszkodunk, milyen hagyományokhoz maradunk hűek. Kívánom a diákoknak és a pedagógusoknak, hogy nagy-nagy szeretettel jöjjenek ide, s ápolva a hagyományokat mindenki otthon érezze magát.

Vincze Ágnes, az iskola igazgatója arról szólt, hogy a település nevéből adódott a névadó. A község a nevét mind a néphagyomány, mind az írásos adatok szerint Tas honfoglalás kori vezérről kapta.

Anonymus szerint Tas vezér „…a meghódolt nép kérelmére vásárhelyet állítva a Nyír és a Tisza közt, mely vásárhelyre saját nevét adta, melyet máig is Tasvásárhelynek neveznek.” Tass község ezen a helyen csakugyan megőrizte Tas nevét, a „Nyír” előtagot pedig 1908 decemberében vette fel a település.

– Fontos tudni, hogy honnan jöttünk, kik vagyunk és hová tartozunk, s ennek tükrében kell értékelni a jelent – mondta többek között az intézmény vezetője. – Az iskola a falu jövője, a falu szíve, ugyanakkor a kultúra, a művelődés szigete, ahol a viselkedési és magatartási normákat is meg lehet tanulni. Mindehhez lelkes tanárok is kellenek. Büszke vagyok arra, hogy tíz évvel ezelőtt 10 tantermes iskolát avattunk, s ebben nagy érdeme volt egykori igazgatónknak, Koi Mihálynénak, aki rengeteg energiát fektetett az új iskola megvalósításába.

A legfontosabb alapok

A település polgármestere ajándékkal kedveskedett Koi Mihálynénak, aki meghatott szavakkal emlékezett vissza a múltra, az emberpróbáló feladatokra.

A névadó ünnepségen részt vett Lipők Sándor országgyűlési képviselő is, aki arról szólt, hogy aki iskolát épít, az jövőt épít. Az iskola továbbá fontos közösségi tér, szellemi műhely is. Azáltal, hogy a jövőben az állam lesz az iskolák fenntartója és működtetője, nagyobb, együttműködő szakmai támogatást ad az állam az iskoláknak. S azok a diákok, akik megkapják a legfontosabb alapokat az iskolákban, azok eredményesen állják majd meg a helyüket az életben is.

Az ünnepi gondolatok után a diákok verses, zenés, táncos műsorát tekinthették meg a vendégek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában