Helyi közélet

2012.11.18. 12:59

Comenius Projekt: Be smart – save money

Nagykálló - A Nagykállói Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat támogatást kapott egy pályázaton, amit a Tempus Közalapítvány Egész életen át tartó tanulás, Comenius Iskolai együttműködések program keretében hirdetett meg. A projekt 2 évig tart, címe: Be smart – save money / Légy okos, és spórolj pénzt!

Nagykálló - A Nagykállói Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat támogatást kapott egy pályázaton, amit a Tempus Közalapítvány Egész életen át tartó tanulás, Comenius Iskolai együttműködések program keretében hirdetett meg. A projekt 2 évig tart, címe: Be smart – save money / Légy okos, és spórolj pénzt!

A munka nyelve angol. A projektben résztvevő országok:

Anglia, Bulgária, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország két iskolája, Portugália: Azori –szigetek, Szlovénia.

A projekt koordinátora Németország. Az előkészítő látogatás is Németországban. Reinsfeldben volt 2011.decemberében. A munka során megállapodtunk a témában, a munkanyelvben, munkaformában és a pályázat beadásában . Ekkor még Görögország és Izland is részt vett a projektben, de Izland visszalépett, Görögország pedig nem kapta meg a támogatást. A közös munka mellett megtekintettük Trier nevezetességeit és részt vettünk a híres Karácsonyi Vásárban is.

Az első kötelező látogatás 2012.október 8-13-ig Írországban, Carrickmacrossban volt. Hosszú készülődés és megbeszélések után eldőlt, hogy Gönczi Mihályné és Kozmáné Péter Enikő vehetnek részt ezen a találkozón. Két órányi repülőút után már sötét volt, amikor megérkeztünk Dublin repülőterére. Már vártak minket a projekt résztvevői. Nagy örömmel üdvözöltük egymást, és elindultunk még egy órás autóútra Carrickmacros felé.

Másnap az egész napot az iskolában töltöttük a megbeszélésekkel, beszámolókkal.

Következő napon iskolalátogatásokon vettünk részt, bepillanthattunk az ír iskolarendszerbe, megnéztünk általános és középiskolai osztályokat is. Délután pedig városnézésre invitáltak bennünket.

A csütörtök délelőtt még a projekt munkamódszereivel telt, délután pedig meglátogattunk egy közeli nevezetességet, a „Newgrange”-t. Délelőtt és az út folyamán is esett az eső, megtapasztaltuk az ír időjárás változatosságát. Mire elértük az uticélunkat, el is állt és kisütött a nap.

A pénteki napot Dublin nevezetességeivel töltöttük, látogatást tettünk az Ír Parlament épületében is.

Szombat hajnalban indultunk haza sok élménnyel és feladattal a következő időszakra.

Megbeszéltük, hogy a következő látogatás Bulgáriában lesz. Már alig várjuk a márciust, de addig még sok munka vár ránk. A malacpersely szépségversenynek lassan meg lesz az eredménye, a következő feladat a karácsonyi teremdíszítés újrafelhasznált anyagokból és képeslap készítése a projektben résztvevő iskolák számára. A tanulóink számára az első közös találkozás Németországban, Reinsfeldben lesz, ahol a tanulók nem csak a német, hanem az angol nyelvet is gyakorolhatják, mivel ott is tanulnak a gyerekek angolul.

Gönczi Mihályné koordinátor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában