Helyi közélet

2012.11.27. 07:20

Hitel nélkül is hitelesek

Pap - Interjú Maximovits Györggyel, Pap polgármesterével.

Pap - Interjú Maximovits Györggyel, Pap polgármesterével.Ma már történelem, hogy bő egy évtizede szűkös különbséggel, mindössze két szavazat előnnyel nyerte meg a polgármester-választást Maximovits György, aki azóta maximális odaadással tevékenykedik Pap község fejlődéséért. Cáfolhatatlan tény: egyetlen forint hitele sincs a községnek, ráadásul úgy, hogy a jelképes idegenforgalmi adón kívül semmiféle helyi adót nem kell fizetniük a lakosoknak. A Kisvárdától 5 kilométerre fekvő, 1943 lelkes, takaros helység mintaszerűen fejlődik, miközben csakis addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér.

– Sokan felkapták a fejüket 2002-ben, hiszen ha két vokssal is, de megelőzte az addigi polgármestert az önkormányzati választásokon. Hogy sikerült úrrá lenni a megosztottságon?

Maximovits György: – A település nyitottságának megszervezését, a közösségi élet megpezsdítését, a viszályok megszüntetését tűztem ki célként. Úgy érzem, ezt sikerült elérni, nincs széthúzás, jó irányba haladunk azóta is. A képviselő testület tagjai fogékonyak, alkotókészek, és a vállalt feladatoknak megfelelően cselekednek. Tesszük a dolgunkat azért, hogy teljesüljenek mindazok a vágyak, amelyeket kitűztünk magunk elé. Nyitottak voltunk, együttműködtünk más településekkel,társulásokat alapítottunk a közoktatási a szociális és a Körjegyzőségi feladatok ellátására.Településen belül pedig megerősítettük a civil szervezetek működését,lehetőséget adva a lakosság alkotóerejének.

– Papnak nincs adóssága, tartozása, hitele. Minek köszönhető ez az irigylésre méltó pozíció?

Maximovits György: – Való igaz,hogy mi még nem adósodtunk el,amihez persze kell egy erős szándék, egy igyekezet. Apró, de biztos lépésekkel fejlődünk. Erőn felül nem vállalunk be semmit. Mindig annyit teszünk bele egy beruházásnál, ami számunkra vállalható, teljesíthető. Tudunk várni a megfelelő pályázatokra, hiszen az a minimum, hogy rendelkezésre álljon a fejlesztésre fordítandó önerő. Soha nem volt hitelünk, a takarékos, a megfontolt gazdálkodás révén haladunk előre.

Nem a bevételeinket növeljük a lakosság terhére,hanem a kiadásainkat csökkentjük minimumra. A bérekkel nem szálltunk el az energiabeszerzésben,különleges szerződések,napelemek és faelgázosító kazán segít. A fejlesztések nagy részét a 100%-os támogatást élvező civil szervezeteink végzik a közhasznú munkásaink a lehetetlennek tűnő karbantartásokat,felújításokat is elvégzik. Olyan kertvárosi életformára törekszünk ahol magas szinten érhető el az oktatás az egészség a kultúra és a biztonság.

– Mi lesz a Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Bölcsőde sorsa?

Maximovits György: – Az általános iskolát 2007-től társulási formában tartjuk fenn a gesztorságunkal , Nyírlövővel és Lövőpetrivel az elmult évtől pedig Aranyosapátival is. Minden igyekezetünk ellenére,ki kellett mondanunk,hogy felelőtlenség lenne a finanszírozás nélküli iskolafenntartást vállalni. Ez az épület a település közösségi életének színtere volt. Jó együttműködéssel, arra fogunk törekedni az új felállásban se sérüljön az óvoda,bölcsőde az iskola és a felnőttképzésben résztvevők érdekei. Tartsa meg az iskola a helyi közéletben kivívott szerepét!

– Körjegyzőséget hoztak létre a szomszédos Jékével 2008. január elsejétől. A Körjegyzőségi Hivatal központja Papon található. Várható-e változás?

Maximovits György: – Nagyon remélem,hogy nem.Az elmúlt négy évben igyekeztünk egymás érdekeit figyelembe véve fenntartani a jó szomszédsági kapcsolatot.Vallom,hogy az önállóságunk megtartásához,továbbra is nekünk kell fenntartani a Hivatalt. Egy jóval nagyobb közösségben, főleg a kisebbek érdekei sérülhetnek. Régi mondás,ha egyszer valami jól működik akkor azt felesleges elrontani.

Szeretnénk megtartani ezt a felállást, tovább működtetnénk a közös önkormányzati hivatalt. A szociális támogatások terén kimagaslóak a mutatók településünkön a beiskolázási segítségnyújtástól a karácsonyi ajándékosztásig. A meglévő értékeinket megbecsüljük, és lehetőségeinkhez mérten az élhető falu programjának megfelelően szeretnénk a növelni a Papon élők komfortérzetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában