Helyi közélet

2012.11.29. 07:52

Már csak felfelé vezethet az út

Szatmárcseke - Szatmárcseke polgármestere optimista, mert a keleti végeken már nem süllyedhet mélyebbre az élet.

Szatmárcseke - Szatmárcseke polgármestere optimista, mert a keleti végeken már nem süllyedhet mélyebbre az élet.Különleges helyet foglal el a magyar nemzet életében Szatmárcseke, hiszen erről a kis szatmári faluról minden iskolás gyermek tanul. Közismertségét annak az irodalomtörténeti ténynek köszönheti, hogy 1823. január 22-én itt írta meg Kölcsey Ferenc a nemzeti dalunkat, a Himnuszt. A község büszke erre, méltó módon ápolja a költő emlékét, bár az ország perifériáján nem könnyű a mindennapi élet.

Az elmúlt 22 év eredményei közül mit tart a legfontosabbnak?

Sarkady Pál: A rendszerváltáskor az emberek egész gondolkodását át kellett formálni. Nálunk ment tönkre először a termelő-szövetkezet, hamar át kellett térni a magánvállalkozásokra. Szerencsére zökkenőmentes volt, nem maradt parlagon terület, s mindebbe a folyamatba a polgármesteri hivatal is besegített. Aztán az elkövetkező években megoldottuk a víz- és gázellátást, eljutott hozzánk is a szélessávú internet. Sajnos, a szennyvízvezeték-hálózat kiépítése még várat magára.

Mi lehet az oka? A Tisza közelsége, a mélyben rejlő ivóvízbázis miatt fontos lenne a szennyvíz zárt rendszerű elvezetése, tisztítása.

Sarkady Pál: Nagyon régi álmunk már a szennyvízvezeték-rendszer kiépítése. Kezdetben önállóan pályáztunk eredménytelenül, majd összefogtunk a környékbeli településekkel. Az együttműködés kezdetben jó ötletnek bizonyult, azonban megváltoztak az agglomerációs besorolások, így azt a pályázatot sem sikerült végigvinni. Az igazsághoz tartozik az is, hogy a kiírások sosem nekünk kedveztek. Most ismét egyedül pályázunk, az előkészítés szakaszában van ez a hőn óhajtott fejlesztés.

Mire pályázik még az önkormányzat?

Sarkady Pál: Az óvoda épülete nagyon megérett már a felújításra, hiszen 1970 előtt készült. Szerencsére a sok idős lakos mellett fiatalodunk is, hiszen közel 90 óvodásunk van, s e magas létszám miatt bővítenünk is kell a gyermekintézményt. A felújításra és a bővítésre elnyertük a támogatást, jövőre kezdődhetnek a munkálatok. A követelményeknek megfelelően lesz három szoba, pótszoba, tornaterem, új kazánház és vizesblokk. Egy piac építésére most szeretnénk beadni a pályázatot. A helye már megvan, a mostani fűrészüzem helyére épülne egy feldolgozóüzem, s körülötte lennének az árusítóhelyek. Minderre a Leader-program keretében pályáznánk.

Mit tud tenni az önkormányzat a munkanélküliek számának csökkentése érdekében?

Sarkady Pál: Természetesen kihasználjuk a közmunkaprogram lehetőségeit, bár ez szerintem csak tünetkezelés, de nincs más választási lehetőségünk. Éppen ezért azt tartom fontosnak, hogy az emberek arra törekedjenek, hogy önfenntartók legyenek. Ehhez az önkormányzat megadja úgy a segítséget, hogy alapanyagot állít elő, ad a családoknak kocát és tehenet. Adunk palántát is a lakosságnak, a termesztett zöldséget és gyümölcsöt felvásároljuk. A szatmárcsekei emberek részt vesznek Budapesten a Vajdahunyadvár melletti vásárokban. Lekvárokat, csigatésztát, népi ételeket árulnak, tetemes mennyiséget eladnak ilyenkor. Pesten jobban megismerik Csekét, az árusok pedig látják, mire van igény, mit kell magas színvonalon előállítaniuk. Mindenki ugyanis a maga termékét árulja, az önkormányzat csupán a szállításban segít.

Mit kellene még vajon fejleszteni a településen?

Sarkady Pál: A Kölcsey-Kende-kúriában működő Kölcsey Ferenc Turisztikai Központot jó lenne átadni egy igazi vállalkozónak, aki gyöngyszemet varázsolhatna belőle. A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése után a járdákat, utakat kellene felújítani. Az iskolához tervezünk egy tankonyhát, hogy a diákok a gyakorlókertben termesztett zöldségekből ételeket is készíthessenek. Gondolkodásmódban is jó lenne előrébb lépni. Az embereknek be kell látniuk: nem munkára, közmunkára kell várni, önállóan is megtalálják a számításaikat, csak foglalkozni kell a termesztett gyümölccsel, a tenyésztett állattal. Optimista vagyok, hiszen itt a keleti végeken ettől jobban már nem süllyedhet mélyebbre a mindennapi élet, innen már csak felfelé vezethet az út. Vallom, hogy itt sajnos háromszor többet kell dolgozni a megélhetés érdekében, de ugyanakkor hiszem, hogy képesek erre a szatmárcsekeiek. Van két kezük, kitartásuk, ezt kell kihasználniuk. Nekem pedig, mint polgármesternek, az a feladatom, hogy példát mutassak nekik és segítsem őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában