Helyi közélet

2012.11.17. 12:47

Urológiai szűrések a fényeslitkei férfiakért

Fényeslitke - A vizsgálatokat várhatóan az előzetes becslések alapján december 21-én fejezik be.

Fényeslitke - A vizsgálatokat várhatóan az előzetes becslések alapján december 21-én fejezik be.A „Fényes Liget” Falumegújító Program keretében urológiai szűrővizsgálatot szervezett a község önkormányzata a 45-65 éves férfiak számára. Mivel Az OEP ezt nem finanszírozza, így az önkormányzat saját forrásaiból csaknem 1,3 millió forintot különített el erre a célra.

Mártha Mihály Tibor polgármester közölte: a vizsgálatokat november 9-től kezdődően pénteki napokon 15 órától tartják. Egy alkalommal 30 ember vizsgálatára van lehetőség. A vizsgálatokat várhatóan az előzetes becslések alapján december 21-én fejezik be.

A 45-65 éves nők rendelkezésére áll a kétévenkénti állami finanszírozású emlőszűrés és nőgyógyászati szűrés. Mivel a prosztata megbetegedései a 40 éves kor felett egyre gyakoribbak, rosszindulatú daganata a magyar férfiak második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése, ezért az urológiai szűrővizsgálat elvégzése mellett döntöttek. A vizsgálat által célzott populáció az 1947. január 1. és 1967. december 31. között született fényeslitkei állandó lakhellyel rendelkező férfi lakosság. A szűrővizsgálatból ki van zárva az a személy, aki urológiai szűrésen egy éven belül részt vett, és/vagy urológiai betegség miatt gyógykezelés alatt áll. A vizsgálandó populáció összlétszáma 301 fő. A kiszűrt krónikus betegség miatt gondozásra szoruló betegeket a progresszivitás szintjének megfelelően a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Urológiai Osztálya végzi.

Életmentő is lehet akár

Napjaink egyik legveszélyesebb és egyre gyakoribbá váló betegsége a prosztata és a férfi nemi szervek rosszindulatú daganata. Ezen betegségek időben való felismerése életmentő lehet a veszélyeztetett korú férfiak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában