Helyi közélet

2012.12.09. 12:45

A vezérlő fejedelem nyomdokain Nyírparasznyán

Nyírparasznya - Zenetörténeti utazás a rendhagyó ének-zene, történelem és irodalom órán.

Nyírparasznya - Zenetörténeti utazás a rendhagyó ének-zene, történelem és irodalom órán.A napokban rendhagyó ének-zene, történelem és irodalom óra részesei lehettek a nyírparasznyai általános iskolások és az óvodások.

– Az ország legkiválóbb tárogatóművésze, Nagy Csaba és két társa, Kuncz László lantművész, valamint Béke Csaba énekművész emlékeztek a Rákóczi-szabadságharcra – állította Tóth Csaba János, majd hozzáfűzte: – A honfoglalástól Rákóczi hamvainak hazahozataláig küzdelmes évszázadokon vezettek keresztül bennünket zenében és prózában.

Hallhattunk korabeli muzsikát régi királyokról, felcsendült a török hódoltság zenéje, régi táncokat visszhangoztak az iskola modern falai. A település Őszirózsa népdalköre kuruc dalokkal, a diákok Kossuth nótákkal tették még színesebbé ezt a zenetörténeti utazást. A kuruc kesergők és más népi dallamok mélyen megérintettek bennünket, a hazaszeretet nemes példáját mutatták a mai kor ifjúságának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában