Helyi közélet

2012.12.06. 07:28

Régi álom a csatornázás

Piricse - A piricsei önkormányzat szeretné végre már a szennyvízcsatorna-hálózatot kiépíteni.

Piricse - A piricsei önkormányzat szeretné végre már a szennyvízcsatorna-hálózatot kiépíteni.Minden olyan problémával szembe kell néznie Piricsének is, mint bármely más kistelepülésnek napjainkban hazánkban: nincs munkahely, saját bevételre nem számíthatnak, magas az intézmények működtetési költsége. Az önkormányzat Orosz László polgármester vezetésével mindent elkövet, hogy mindezek ellenére élhető legyen a község.

Mi foglalkoztatja mostanában a legtöbbet Piricse polgármesterét?

Orosz László: Először is az, hogyan fogjuk kifizetni a beszállítói számláinkat. Jó lenne, ha már megérkezne az „önhikis” támogatás, mert abból meg tudnánk adni ezeket a tartozásokat. Hitelünk nincsen. Igyekeztünk mindig úgy gazdálkodni, olyan beruházásokat megvalósítani, amelyekhez nem kell önerő. A 2000 lélekszám alatti településekhez tartozunk, az ilyen kis települések nem hitelképesek. Foglalkoztat továbbá mostanában a jövő évi közmunka is. Már tárgyalásokat folytattam a Start közmunkáról. Kevés a vállalkozás a településen, kevés a munkalehetőség, ezért minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy minél több embert vonhassunk be ebbe a programba. Nehezíti az elhelyezkedést, hogy sokan semmilyen képesítéssel nem rendelkeznek.

Ebben az esztendőben milyen közmunkaprogramokban vehettek részt a település lakói?

Orosz László: Négy közmunkaprogram kínált ebben az évben munkalehetőséget. A mezőgazdasági programban 20 fő vehetett részt, a földutak karbantartásán 15 személy dolgozott, a belvízelvezető csatornákat 10 helybeli tisztította, míg a biomassza előállítását hatan végezték. A jövő évben is szeretnénk ezeket a programokat elindítani, de szeretnénk kibővíteni értéket teremtő foglalkoztatásokkal is. Száraz tésztát már eddig is készítettek az asszonyok a saját konyhánk számára. Egy nagyobb mennyiségben érdekében szeretnénk a megváltozott képességű dolgozók számát növelni a tésztagyártásban, s akkor nem kell „rehabos” támogatást fizetnünk.

Mi mindent sikerült pályázati pénzből fejleszteni mostanában?

Orosz László: 2012 tavaszán avattuk fel a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat épületét, amelyben az idősek nappali ellátása is otthont kapott. Mindez 54 millió forintos beruházás keretében valósult meg, s mivel leghátrányosabb helyzetű kistérséghez tartozunk, önerő nem kellett hozzá. Még 2006-ban épült egy szép új óvoda, amelyet azonban kinőttünk, hiszen 130 óvodás korú gyermekünk van. Az óvodát bővítettük egy új csoportszobával a roma oktatási alap támogatásával. Ezt is sikerült úgy megvalósítani, hogy nem kellett önerőt adnunk hozzá.

Tervez-e újabb beruházásokat az önkormányzat?

Orosz László: Nagyobb beruházást nem tervezünk, ugyanis szeretnénk végre már a szennyvízcsatorna-hálózatot kiépíteni. Évek óta várunk erre a fejlesztésre, most hat település összefogásával sikerül megvalósítani. Két tisztítótelephez csatlakoznának a települések: A nyírbátori telepre köt majd Nyírbátor, Nyírvasvári és Nyírgyulaj, az encsencsi telepre pedig Encsencs mellett Piricse és Nyírbéltek. A kivitelezői közbeszerzésnél tartunk. Ha minden jól megy, 2013 elején kezdődhetnek is a munkálatok. Megköti a kezünket az, hogy legalább 90 százalékos rákötésre van szükség, ezért mindenhol nem célszerű kiépíteni a rendszert, hiszen vannak olyan hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családok, amelyek semmilyen költséget nem tudnak vállalni. A Nyírségvíz Zrt. kisegít bennünket az önerő egy részével, s a lakosság is hozzájárul már egy éve a költségekhez. Fontos lenne az utakat felújítani, de a csatornázás megkezdése előtt nincs értelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában