Helyi közélet

2012.12.27. 10:08

Száz esztendős a Cserkészszövetség

Pénteken 10 órától tartja a Magyar Cserkészszövetség Centenáriumi évének megnyitóját az Országház felsőházi termében rendezendő ünnepi emlékülésen.

Pénteken 10 órától tartja a Magyar Cserkészszövetség Centenáriumi évének megnyitóját az Országház felsőházi termében rendezendő ünnepi emlékülésen.

Az 1912. december 28-án alakult Magyar Cserkészszövetség Magyarország elmúlt 100 évének egyik legnagyobb hatású ifjúsági szervezete. Jelenleg is közel 8 ezer tagja van, és közel ugyanennyi fiatalt egyesítenek a határon túli magyar cserkészszövetségek.

Az idén 2012. december 28-án pénteken 10 órától tartja a szövetség a Centenáriumi évének megnyitóját az Országház felsőházi termében rendezendő ünnepi emlékülésen.

A cserkészet ma is a régi abban a megközelítésben, hogy cselekedve tanítja az ifjúságot a közösséghez tartozás művészetére. Határokon átívelő jellege miatt különösen alkalmas arra, hogy több szinten is megerősítse az emberek közötti kapcsolatokat. Szorosabbá vonhatja a viszonyokat az anyaországban és az azon kívül élő magyarság között.

Magyarországon 1910-ben jöttek létre az első cserkészcsapatok. Azóta a magyar cserkészet sokféle formában - időnként támogatott, máskor tiltott életével - szolgálta a magyar ifjúságot. Mára már az anyaországban, a határon túli magyarok körében és a nyugati magyarság közösségeiben egyaránt jelen van.

A Magyar Cserkészszövetség közösségépítő és -fejlesztő szervezet, közösségei országszerte megtalálhatóak. A cserkészet önkéntes, politikamentes és vallásos ifjúságnevelő mozgalom. Célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Hagyományokhoz hű, tevékenyen működő mozgalom. Önkéntesei által ifjúságnevelést végez illetve életmodellt nyújt, saját nevelési módszereivel a helyi közösségekkel együttműködve.

A Magyar Cserkészszövetség az előtte álló centenáriumi évben a meglévő közel 500 cserkészcsapat bővítésére, új cserkészcsapatok létrehozására, a cserkészet nevelési programjának megújítására, helyi közösségbe való beágyazására, valamint az összmagyar együttműködés elmélyítésére törekszik.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában