Helyi közélet

2013.01.08. 16:51

Önhiki: minden forintnak helye van

Nyíregyháza - Mint ahogy arról beszámoltunk, december végén hirdették ki az önhikis pályázatok harmadik fordulójának eredményét.

Nyíregyháza - Mint ahogy arról beszámoltunk, december végén hirdették ki az önhikis pályázatok harmadik fordulójának eredményét.Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára akkor bejelentette: minden pályázó, 1637 önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzat kapott támogatást, összesen 27, 9 milliárd forint értékben. Az érintett helyhatóságokhoz tavaly év végén megérkezett az elnyert összeg, amelynek mértéke átlagosan 17 millió forint volt. Az államtitkár az elbírálási szempontok között említette az adósságkonszolidáció nagyságrendjét, a szállítói, más társulással vagy állammal szembeni tartozását. Kiemelte: utóbbiakat minden pályázónál teljes mértékben rendezték. Ebből az összegből 198 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település több mint 4 milliárd forintot kap.

A legmagasabb összeg, 225 millió forint Kisvárdának jutott, Mátészalka 129, Kemecse 109, Vásárosnamény 108 millió forint támogatásban részesül. Tállai András összegzése szerint 2012-ben összesen 1784 önkormányzat több mint 75 milliárd forint kormányzati támogatáshoz jutott,  az adósságkonszolidáció ezen felül további 80 milliárd forinttal járul hozzá az ötezer lakosúnál kisebb helyhatóságok pénzügyi stabilitásához.

A Szabolcs megyei települések közül Kisvárda kapta a legnagyobb összeget, 225 millió forintot. Jedláné Varga Eszter, a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának osztályvezetője lapunknak azt mondta, mivel a kiírásnak megfelelően a támogatást kizárólag működési tartozások kiegyenlítésére lehet fordítani, a kisvárdai önkormányzat ebből a pénzből a közüzemi, illetve az élelmiszerbeszállítókkal szemben fennálló elmaradásait fizeti ki. Az önhikire kapott forrás szinte teljes egészében fedezi a december 20-án meglévő beszállítói tartozásunkat – tette hozzá az osztályvezető.

Kiegyenlítik a szállítói tartozásokat is

Az alig több mint kétezer lakosú Nagydobos közel 25 millió forint önhikit kapott, a pályázati forrást bölcsen igyekszik felhasználni az önkormányzat. A település közelmúltban megválasztott új polgármestere, Kovács Gábor így nyilatkozott lapunknak: – Az adósságrendezés miatt kétszer ennyi pénzt is szívesen vettünk volna, de így sincs okunk panaszra: 5,5 millió forintot a tavalyi szállítói tartozások kifizetésére, 18,7 millió forintot pedig adósságrendezésre fordítunk. Bár a szabályozás nem teszi lehetővé, szívesen fordítanánk némi pénzt ebből a keretből az egyik legaktuálisabb önkormányzati feladatunk finanszírozására: a Nagydoboson kóborló, nem ritkán igen veszélyes ebek begyűjtésére. 

– A házőrzők kötelező chipeztetése, oltása alól sokan a legegyszerűbb és egyben legembertelenebb módszerrel igyekeznek kibújni: utcára teszik szegény állatokat. A gazdátlan ebek begyűjtésének költsége az önkormányzat kasszáját terheli, ami nem kevés kiadást jelent, kutyánként mintegy 20 ezer forint! A mai testületi ülésen egy állatorvossal fogunk tárgyalni arról, milyen akció keretében lehetne felelős magatartásra ösztönözni a gazdákat, megmenteni a nem önhibájukból hátrányos helyzetbe került, kitagadott házőrzőket a sintértől, s egyben megszüntetni a fennálló problémát – mondta el Kovács Gábor.

Rendezni tudták a sorokat

– Közel a dupláját igényeltük, végül 34,5 millió forintot kaptunk, ami nagyon jól jött – reagált Kálmán Béla, a közel 5 ezer lelkes város, Nyírmada polgármestere. – Tavaly mintegy 1,5 milliárd forintos volt a település költségvetése, ehhez képest viszonylag elenyésző az önhiki összege, de ez arra mindenképpen alkalmas, hogy tudtuk rendezni a sorokat. Kiegyenlítettük a lejárt szállítói tartozásokat, mindenkit kifizettünk december 31-ig, aki kapcsolatban állt az önkormányzattal. Országos szinten sok cég és vállalkozás számára időben érkezett az összeg, mellyel lehet, hogy sikerült a munkahelyeket is megőrizni.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában