Helyi közélet

2013.02.13. 11:23

Fiatalos erő lendíti Dögét

Döge - A megye egyik legfiatalabb polgármestere amondó: „Ha el szeretnénk jutni valahová, akkor valahonnan el kell indulnunk.

Döge - A megye egyik legfiatalabb polgármestere amondó: „Ha el szeretnénk jutni valahová, akkor valahonnan el kell indulnunk. Éppen ezért nem tehetjük meg, hogy ne idézzük fel a kezdetet, hiszen az jelentősen befolyásolta a lépéseinket” – említette dr. Nagy Péter arra utalva, hogy amikor megválasztották, nehéz örökséget vett át. Amikor felállt a képviselő testület, még semmit sem cselekedtek, máris végrehajtás volt a számlán.

– A szakadék széléről kellett visszarántani az önkormányzatot és ezzel együtt a községet. Ebben nincs semmi drámai túlzás, tényleg nehéz volt a válságkezelés időszaka – fejtegette a település vezetője. – Sajnos, bár több mint két és fél év telt el azóta, de képletesen szólva még mindig esik ki csontváz a szekrényből. Ezzel együtt tavaly stabilizálni tudtuk a gazdálkodást. Az előző ciklus iskolai normatíva-túligénylése miatt 15 milliós mínusszal nyitottunk, de meg tudtunk állapodni részletfizetésben, melyet az elmúlt év végére teljesítettünk is.

A 86 milliós fejlesztési hitelünk a szennyvízberuházásból származott. Közel 40 milliós kifizetetlen számlaállománnyal kezdtünk, ehhez képest mára a beszállítói tartozások 70 százalékát kiegyenlítettük. Az adósságkonszolidáció révén éves szinten 9,5 millió forintos hiteltörlesztéstől szabadult meg az önkormányzat, ezáltal új időszámítás kezdődött Döge életében. A folyamat sok áldozattal, lemondással és átszervezéssel járt,de eredménynek tartom, hogy úgy tudtuk ezt megvalósítani, hogy egyetlen munkahelyet sem szüntettünk meg.

– Ebben a helyzetben pusztán a túlélés számít eredménynek, vagy sikerült-e fejleszteni?

– Önmagában az is nagy szó, hogy már nem beszélhetünk adóssággörgetegről. Ezzel együtt 2011 augusztusában átadtuk az ifjúsági házat, ami egy pezsgő közösségi térnek számít, és teljes mértékben önerőből gyönyörűen rendeztük az iskola előtti teret, mely hosszú évek óta okozott problémát, hiszen esős időben az iskola szinte megközelíthetetlen volt. A hatalommegőrző látványberuházásokat el kell felejteni, én annak vagyok a híve, hogy csakis olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amik a modernizálással együtt kiadást csökkentenek.

– Konkrétan mik ezek a beruházások?

– Félúton jár a polgármesteri hivatal környezettudatos átalakítása mintaprojektünk, mely teljes hőszigetelést, nyílászárócserét, fűtés- és világítás-korszerűsítést és napelemes rendszer kiépítését jelenti. Folyamatban van a Meserét Óvoda napelemes energetikai és fűtéskorszerűsítése, mégpedig hőszivattyús technológia és mennyezetfűtés alkalmazásával.

– A közmunkaprogram milyen szerepet tölt be Dögén?

– Csak pozitívan tudok róla szólni, hiszen enyhíti a munkanélküliséget. Tavaly 50, az idén 70-80 embernek tudunk adni igazi értékteremtő munkát, jelenleg még csak remélni tudom, hogy folytatódhatnak ezek a programok. Ez a 2204 fős község viszonylatában komoly eredmény. Mint ahogy az is megbecsülendő, hogy az általános iskola első osztályába 26-an járnak, vagyis van népességmegtartó ereje a településnek. Az óvodába is 90-en vannak, tehát maximális a kihasználtsága.

– Mi jellemzi a közösségi életet?

– Amióta Agárdy Sándor az Ölbey Irén Általános Iskola igazgatója, egyértelműen új színt vitt a mindennapokba. Megközelítőleg 70 kulturális rendezvényünk volt az elmúlt esztendőben. Számíthatunk a Dögei Nők Egyesületére is, akik a szervezésben rendre kitesznek magukért. A közösségkovácsolást erősíti a most már hagyományos krumplifesztivál és az autós-motoros találkozó is.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában