Helyi közélet

2013.03.28. 12:59

Cinkét főznek, fesztiváloznak és locsolkodnak Szatmárcsekén

Szatmárcseke - Három napos programsorozat kezdődik Szatmárcsekén szombaton. A húsvét hétfőig tartó gasztronómiai fesztivált a megszokotthoz képest egy hónappal később, az ünnephez igazítva rendezik meg.

Szatmárcseke - Három napos programsorozat kezdődik Szatmárcsekén szombaton. A húsvét hétfőig tartó gasztronómiai fesztivált a megszokotthoz képest egy hónappal később, az ünnephez igazítva rendezik meg. Az ünnephez illeszkedő színes forgatókönyvvel, hagyományőrző ételek vetélkedőjével, nyúlfogással, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki az idei Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója.

A cinkefőző versenyre érkeznek Romániából, Ukrajnából és Szerbiából is. A cinke receptje röviden: a karikára vágott krumplit sós vízbe rakják, megfőzik és csomómentesre törik, saját levével keverik, liszttel folyamatos keverés közben besűrítik, majd összefőzik. Egy kevés pihentetés után a masszát forró zsírba mártott kanállal tepsibe szaggatják és a sütőben megpirítják, majd egyénileg ízesítik.

A főzés ideje alatt szilvapálinkát és szilvalekvárt is kóstolhatnak az érdeklődők, lesz kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatkozása, a hangulatról pedig a fellépők hagyományőrző műsora gondoskodik. Este feltámadási liturgikus istentiszteleteket tartanak a római katolikus és református templomokban.

Vasárnap délután egy órától húsvéti főzőversenyt rendeznek a Kölcsey Ferenc Kulturális Központ parkjába. A gyerekeket hagyományőrző húsvéti játszóház, a felnőtteket táncház várja majd. Este nyolc órától bált rendeznek, amelyen megválasztják a bál szépét.

Hétfőn a Nyitott porta program keretében úgynevezett locsolkodó lap váltása ellenében a bátrabb fiúk és férfiak kölnivízzel öntözhetik meg a község asszonyait és lányait. A Szatmári Fogadóban húsvéti hagyományőrző programot tartanak.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában