Helyi közélet

2013.03.27. 09:40

Nagy gesztus a roma kisebbségtől

Számítógépet kapott a nemzeti hóhelyzetben való példás helytállásáért a tiszadobi polgárőrség.

Számítógépet kapott a nemzeti hóhelyzetben való példás helytállásáért a tiszadobi polgárőrség.Március közepén Tiszadobot sem kímélte a feldühödött természet: a hatalmas mennyiségű nemcsak a lakosoknak és a közmunkásoknak, hanem a polgárőröknek is sok feladatot adott, és akkor még nem beszéltünk az áramingadozások és a közvilágítás megszűnése miatti kisebb riadalomról.

– Egymás kezébe adták a polgárőr iroda kilincsét a dobi polgárok: volt, aki csak tanácsot, volt, aki aktív segítséget kért a Tiszadobi Polgárőrök Egyesületétől, melynek közel félszáz fős felnőtt és 56 fős ifjúsági „legénysége” derekasan helytállt a nem mindennapi helyzetben – értékelt Bán György, a nagyközség polgármestere, majd Galyas Józsefnek, a Tiszadobi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjének adta át a szót, aki bejelentette: a polgárőrség tavalyi eredményes munkáját mintegy megkoronázta a nemzeti ünnep idején végzett áldozatos, segítőkész szolgálat, ezért a helyi roma nemzetiségi önkormányzat úgy döntött, egy új, komplett számítógépet adományoz elismerésül az önkéntes ”rend-őröknek”.

A hatékonyabb szolgálatért

– Nemcsak a CKÖ, hanem az egész lakosság elismerése ez az ajándék. Mindazoké a jogkövető és békeszerető embereké (meggyőződésem, hogy ezekből van több a faluban), akik tisztelik és nagyra becsülik a Bán Gábor polgárőr parancsnok irányításával működő, fáradhatatlan csapatot. Ma, a XXI. században valamennyi civil szervezetnek szüksége van modern infrastruktúrára, a polgárőrség esetében sincs ez másképp. Bízom benne, hogy az új számítógép és annak valamennyi kiegészítője (monitor, webkamera, egér, billentyűzet, multifunkciós nyomtató) még hatékonyabbá teszi majd a tiszadobi polgárőr egyesület munkáját – tette hozzá Galyas József.

Kevesebb a bűncselekmény

Bán Gábor polgárőr parancsnoktól megtudtuk: a Tiszadobi Polgárőrök Egyesülete immár 7 éve védi, oltalmazza a lakosság életét és javait, egyaránt odafigyelnek az ifjúságra és az idősekre is. – Tavaly nyáron ifjúsági csoportot alakítottunk a tiszadobi általános iskolával és a településen működő gyermek és ifjúságvédelmi intézettel közösen, hogy megóvjuk a fiatalokat az elkallódástól és a „generációs” veszélyektől. A helyi önkormányzat támogatása mellett pályázati forrásokból és adományokból tartjuk fent magunkat. Munkánkat nagyban segíti a két polgárőr autónk.

Mindenhol megjelenünk, ahol szükség van ránk, a helyi rendőrőrssel való kiváló együttműködésünknek hála, Tiszadobon jóval kisebb mértékű a bűnözés, mint a környező településeken, bár ebben nagy szerepet játszik az önkormányzat által üzemeltetett, az egész települést behálózó térfigyelő kamera rendszer is. Nem titok: Tiszadobon nagy arányban élnek romák, ezért fontosnak tartjuk az együttműködést a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal. E példamutató magatartással egyben szeretnénk új irányt mutatni itt, a „sötét Szabolcs” nyugati csücskében – summázta a parancsnok.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában