Helyi közélet

2013.05.16. 07:48

Suli moped roboghat Vásárosnaményban

Vásárosnamény - Már a gyakorlati oktatásnál jár a Suli Moped program, aminek megyénkben kijelölt képzési helye, Vásárosnaményban az Eötvös József Általános Iskola.

Vásárosnamény - Már a gyakorlati oktatásnál jár a Suli Moped program, aminek megyénkben kijelölt képzési helye, Vásárosnaményban az Eötvös József Általános Iskola.

Mivel a Nemzeti alaptantervben és kerettantervben a segédmotoros kerékpáros kategória megszerzésére irányuló járművezetői képzés nem szerepel az OBB útjára indította a „Suli Moped” elnevezésű programot. A program öt megyében (Békés, Borsod, Szabolcs, Nógrád és Pest megye) indult el, öt oktatási központtal. A projektbe bekapcsolódtak: a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Kulturált Közlekedésért Alapítvány, a Safety Hungary Vezetéstechnikai Centrum és a megyei kormányhivatalok.

Szabó Zoltán a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és tagintézmény igazgatója elmondta: 30 nyolcadik osztályos diákjának ( a tanulók kiválasztása a pedagógusok javaslatainak figyelembe vételével történik ) van lehetősége a segédmotoros jogosítvány megszerzésére. A gyerekeknek ez pénzbe nem kerül, mivel a tanfolyam és a képzés költségeit az ORFK-OBB finanszírozza.

A KRESZ-t a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei oktatják a diákoknak. A gyakorlati képzést a Safety Hungary biztosítja a Honda cég negyven éve kifejlesztett és több ázsiai országban már jól bevált speciális programja alapján, saját gépeivel.

Szerda délután került sor a vásárosnaményi iskolában a gyakorlati képzésre. A robogók speciális védőkerettel vannak felszerelve. A tanulók csak úgy ülhettek fel a segédmotorokra, ha a motoros védőfelszereléseket ( bukósisak, térd-, könyök- és gerincvédőt ) magukra vették. A vásárosnaményi rendőrkapitányság szakemberei is jelen voltak az oktatáson.


Háttér:

  • Dr. Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2013. február 4-én kísérleti jelleggel elindította a „SuliMoped” programot. 
  • A képzés az ORFK-OBB szakmai és anyagi támogatásával tantervi órakereten kívül, elektronikus oktatási módszerek (e-learning) és részben szimulátorok alkalmazásával valósul meg.
  • A segédmotor kerékpáros képzés kísérleti programját öt megye (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) kijelölt általános iskoláiban indították be.
  • A program sikeres és eredményes lefolytatása érdekében az iskolásoknak előadássorozatot és motorkerékpáros szimulátorral gyakorlási lehetőséget biztosítanak az öt megye kijelölt településein. Iskolánként 30-30, 8. osztályos diákot, összesen 150 főt választottak ki az iskola pedagógusainak és a programban részt vevő területi szervek rendőreinek segítségével.
  • A tanfolyam oktatásának, vizsgájának megszervezését, lebonyolítását, valamint költségeit teljes egészében az ORFK-OBB biztosítja.
  • A programot az ORFK-OBB 10 darab segédmotor kerékpárral, 20 egység személyi védőfelszereléssel, valamint 5 darab személygépkocsival és utánfutóval támogatja.
  • A tapasztalatokat az ORFK-OBB részletesen elemzi és értékeli, majd felterjeszti a belügyminiszternek. Ezek után születik döntés a program 2013/2014- es tanévben történő folytatásáról.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában