Helyi közélet

2013.06.02. 14:33

Emlékhét a fájdalomcsillapítás atyja tiszteletére

Tiszavasvári - Gyógyszerészet-történeti vetélkedővel, kiállítással és egy interaktív kémiai labor ünnepélyes átadásával emlékeznek a hazai morfingyártás megalapítójára, Kabay Jánosra a róla elnevezett emlékhét keretében Tiszavasváriban.

Tiszavasvári - Gyógyszerészet-történeti vetélkedővel, kiállítással és egy interaktív kémiai labor ünnepélyes átadásával emlékeznek a hazai morfingyártás megalapítójára, Kabay Jánosra a róla elnevezett emlékhét keretében Tiszavasváriban. A rendezvénysorozatot június 3-7-ig bonyolítják le immár negyedik alkalommal a Vasvári Pál Múzeum, amely ünnepi megemlékezésekkel, tudományos témanapokkal és előadásokkal emlékezik a város világhírű szülöttjére, a „fájdalomcsillapítás atyjára”.

Az idei emlékhét díszvendége lesz Kabay János Ausztráliában élő unokája, Oltványi József, aki Sydneyben – nagyapjához hasonlóan – a semmiből hozta létre a Bev-Cap Company műanyagipari nagyvállalatot, és lett sikeres gyártulajdonos.

Hétfőn a Múzeum Baráti Kör Egyesület és a Best Of Rádió közös kulturális disputájával kezdődik a program, ahol közéleti szereplők beszélgetnek a tudós életéről és munkásságáról. Kedden a Kabay János, a szabolcsi feltaláló című rajzpályázatra beérkezett pályaművekből nyílik kiállítás, szerdán pedig a helyi iskolásoknak tartanak gyógyszerészet-történeti vetélkedőt a róla elnevezett iskolában. Csütörtökön tartják meg a központi ünnepséget a városházán, amelyen részt vesz Oltványi József és családja is. Az ünnepség után adják át a feleségéről, Kelp Ilonáról elnevezett interaktív kémiai labort a felújított Vasvári Pál Múzeumban: a több mint 60 millió forint értékű rekonstrukció révén a 220 éves műemlék épületben a laboron kívül új múzeumpedagógiai oktatótereket, látványraktárat, integrált raktárakat és látogatórendszert is kialakítottak. Az eseménysorozat zárásaként pénteken ünnepi megemlékezést tartanak az Alkaloida Vegyészeti Gyár előtt.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában