Helyi közélet

2013.07.23. 16:47

Kincs, amit őrizni kell

Paszab - Július 26–27-én immár nyolcadik alkalommal várja Paszab a kultúrakedvelőket és a népi hagyományok őrzőit: a szőttesnapok a település egyik védjegyévé vált az elmúlt évek során.

Paszab - Július 26–27-én immár nyolcadik alkalommal várja Paszab a kultúrakedvelőket és a népi hagyományok őrzőit: a szőttesnapok a település egyik védjegyévé vált az elmúlt évek során.

– A paszabi szőttes olyan kincs, amit meg kell őrizni, az esemény célja pedig ezzel egybecseng: tenni kell ezért, hogy a népi iparművészet ne csak egy feledésbe merülő, kiveszőben lévő értékünk legyen. A szőttesnapokon éppen ezért minden a kultúráról és a hagyományápolásról szól. A szövőnők által betekintést nyerhetünk a szőttes készítésének munkálataiba, felfedezhetjük a szőttes színes mintavilágát a kezdetektől a modernebb időkig – mondta lapunknak Tajthy Péter polgármester.

Július 26-án, pénteken egész nap nyitva áll a szőttesház, ahol a szőtteseket bemutató kiállítás mellett megtekinthető a helytörténeti gyűjtemény, de úri hímzést és gobelineket is láthatnak az érdeklődők. Másnap, július 27-én, szombaton a központi helyszín a község Fő utcája lesz, mely erre a napra a „Népművészek Fő utcájává” alakul át. A Paszabra látogatók bepillanthatnak a fazekas, az úri hímző, a fajáték-készítő, a foltvarró, a vászonvirág készítő és a gyöngyfűző mesterség kulisszái mögé, sőt, ki is próbálhatják azokat. A kulturális programok sorát 12 nyugdíjas egyesület műsora nyitja, délután a cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttest a Nyíregyházi Hölgykoszorú követi, majd Nagy Szilárd könnyűzenei műsora következik. 17 órakor az Y2K tánccsoportjai adnak ízelítőt tudásukból, 18 órától pedig a Madách Színház két népszerű művésze, Mahó Andrea és Csengeri Attila énekel ismert musical- és operett-részleteket. Nap közben lovasfogattal lehet sétakocsikázni, a kicsik és nagyok kézműves sátorban próbálhatják ki kézügyességüket, lehetőség nyílik arcfestésre is, aki pedig megéhezik, kemencében sült ételekkel csillapíthatja éhségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában