Helyi közélet

2013.07.28. 17:06

Sikeres harc a gyomok ellen

Beszterec, Tetétlen - A pályázatok magas minőségére tekintettel öt önkormányzatot díjaztak.

Beszterec, Tetétlen - A pályázatok magas minőségére tekintettel öt önkormányzatot díjaztak.

A Parlagfűmentes környezetért pályázat öt nyertese között találhatjuk Beszterec települést is. A Kwizda Agro Hungary Kft. május 14-én hirdetett pályázatot annak érdekében, hogy segítse a parlagfű által okozott allergia visszaszorítását. Az önkormányzatok és a települések közterületeinek gondozásáért felelős nonprofit szervezetek országszerte pályázhattak a Glialka Star gyomirtóval történő parlagfű-mentesítés támogatására.

A Kwizda Agro eredetileg úgy tervezte, hogy három nyertest fog kihirdetni, azaz három várost fog támogatni, nyertesenként 100-100 liter gyomirtó szerrel. A beérkezett pályázatok magas minőségére tekintettel azonban a cég úgy döntött, hogy 400 literre emeli támogatás mértékét, és 5 önkormányzatot díjaz. A támogatás összértéke így elérte az 1 millió forintot.

Lakossági összefogás

A végeredményt július 24-én hirdették ki a legjobb pályázatot benyújtó tetétleni önkormányzat faluházában.

– Harminc hektár terület gyomtalanítására vállalkozott az önkormányzatunk – mondta el érdeklődésünkre Poór József, Beszterec polgármestere, aki szerdán részt vett az ünnepélyes eredményhirdetésen. – Ebben a munkában a lakosság összefogására is számítunk, hiszen sok helyen a magukra hagyott házak udvarát veri fel a gaz. A gyártótól 80 liter gyomirtót kaptunk. Ennek az egyik felét az önkormányzat, a másik felét a lakosság használja majd fel. Természetesen az allergiát előidéző parlagfüvet folyamatosan irtották eddig is kézi és gépi kaszával a közmunkásaink, ezért a legnagyobb gond – mint már az előbb utaltam rá –, inkább a magukra hagyott udvarokban, kertekben van, ahol olykor embermagasságúra is megnő a gyom. Az eredményhirdetésen Mészáros Béla, a Kwizda Agro kertészeti üzletágának vezetője azt hangoztatta: fontos, hogy mindig a megfelelő módszert alkalmazzuk a gyomirtásban. A parlagfűirtásban például a legjobb módszer a területek rendszeres gondozása, a kapálás. Ugyanakkor vannak olyan nagy kiterjedésű, parlagon fekvő földek, ahol a fenntartók helyesen alkalmazhatják a gyomirtó szereket is, mert azok haszonnövényeket nem veszélyeztetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában