Helyi közélet

2013.08.06. 11:12

Baktalórántháza kincse az Árpád-kori templom

Baktalórántháza - Büszkeséggel tölt el bennünket, baktalórántháziakat, hogy Árpád-kori templomunk egyik állomáshelye lett a „Középkori templomok útja” projektnek. Csaroda, Lónya, Tákos, Vaja, és Tarpa templomaival egyetemben városunk római katolikus temploma is olyan egyedi kincset ér, amely középkori egyházi örökségünk egyik ékszerdoboza.

Baktalórántháza - Büszkeséggel tölt el bennünket, baktalórántháziakat, hogy Árpád-kori templomunk egyik állomáshelye lett a „Középkori templomok útja” projektnek. Csaroda, Lónya, Tákos, Vaja, és Tarpa templomaival egyetemben városunk római katolikus temploma is olyan egyedi kincset ér, amely középkori egyházi örökségünk egyik ékszerdoboza. A több ütemből álló program ezt a páratlan vallási és kulturális örökséget szeretné megismertetni az érdeklődőkkel. Városunk viszonylag kisméretű, román stílusban épült temploma szentély és hajó részre tagolódik. A kórustartó pillérek is a kora középkorban épültek. Szentélye egyenes záródású, a külső falak szabályosan váltakozó, fekete és piros égetett, mázas téglából. Mindez a sekrestye külső falain látható legszebben. Egyik legrégibb és legszebb példája a kora-középkori magyar építészeti sajátosságnak.

Templomának egyedi értéket emelik, az elmúlt évben feltárt középkori freskók, amelyek bibliai történeteket örökítenek meg, középen a Golgota jelenettel. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke nemrégiben kárpátaljai vendégekkel Baktalórántházán járt, megtekintették műemlék templomunkat. A templom bejáratánál elhelyezett táblán a rövid történet négy nyelven olvasható, hivatalosan is jelzi, az épület egyik megállóhelye a „Középkori templomok útjának”.

A Kárpátaljával és Romániával is létrejött együttműködés egy újabb lehetőség a vallási turizmus terén, amely során olyan vonzerőkre, műemléki és művészettörténeti értékekre hívja fel a figyelmet, amelyek korábban nem szerepeltek a turisztikai kínálatok között. Így most új területeket, a mi városunkat is sikerült bekapcsolni a turizmus vérkeringésébe.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában