Helyi közélet

2013.09.17. 18:02

Aranyosapáti és a Vidék ünnepe

Aranyosapáti – 2008. szeptember 20–án a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Aranyosapátiban rendezték meg első alkalommal az Európai Kultúra Napját. A nemzetközi rendezvény célja volt, hogy felhívja a figyelmet az egyenrangú kultúrák párbeszédének fontosságára.

Aranyosapáti – 2008. szeptember 20–án a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Aranyosapátiban rendezték meg első alkalommal az Európai Kultúra Napját. A nemzetközi rendezvény célja volt, hogy felhívja a figyelmet az egyenrangú kultúrák párbeszédének fontosságára. A Kultúra Lovagrendje emlékparkjában négy ország 9 személyiségének – az egyetemes és a magyar kultúra posztumusz avatott és az elmúlt év során elhunyt lovagjainak – tiszteletére emlékoszlopot állítottak. Öt év telt el s Aranyosapátiban, a hét végén ünnepel a település és a környék, az Európai Kultúra Napja, s a Polgárok Európai Éve 2013, aktualitása alkalmából.

Emlékoszlopok és Faluházavatás

A Kultúra Lovagrendje Emlékparkjában, délelőtt tíz órakor történik meg az elmúlt évben–hazánkban, a határon túl és az emigrációban elhunyt kultúra lovagjainak emlékére kilenc újabb emlékoszlop felszentelése. Az alkotóház kertjében már 96 lovagi emlékoszlop van. A most felszenteltekkel együtt már 105 oszloppal idézik az elhunyt kultúra lovagjainak emlékeit. A résztvevők ezt követően átvonulnak a Böszörményi Faluházhoz (Kossuth Lajos u 26) ahol a Szent Korona másolatának bevonulása, a Kultúra Lovagrendjének tagjai és a hagyományőrző csoportok kíséretében veszi kezdetét a Faluház avató.

A Faluház építészeti érdekessége, hogy a 29 tartóoszlopát, mind–mind külön művész faragta ki a világ minden tájáról. Az ünnepi köszöntőt Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Kultúra Lovagrendje alapítója mond köszöntőt. A Faluház átadását, a Böszörményi László emléktábla leleplezését, az ünnepi köszöntőt a rendezvény fővédnöke Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke végzi. A Faluház, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) a pályázati támogatással kialakított Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret, mintegy 50 millió forint költséggel, melyből 34 millió forint a faluház építési költsége, a fennmaradó 16 millió forint a berendezésekre s az elkövetkezendő három év működésére lesz fordítva.

A beruházás pályázati pénzből s a település lakóinak együttes munkájának eredményeként létesült. Az IKSZT előnyeit a civil szervezetek is jól kihasználhatják majd, hiszen a közösségi tér különböző rendezvényeknek is ideális helyet biztosít a településen.

Védjegy–Expo–kiállítás és fórum

A Felső–Tisza Völgye Információs Központ felavatását követően jelenti, be a jelenti be és nyitja meg Filep Sándor, a Felső–Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület elnöke, Vásárosnamény polgármestere Felső–Tisza Völgye minőség védjegy elindítását, majd a „Felső–Tisza Völgye Leader Expo” megnyitását. Őry László a Kárpátok Kulturális Egyesület elnöke, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei területi koordinátora nyitja meg a „Kultúra hídja” képzőművészeti, valamint a cigány hagyományokat és mélyszegénységet bemutató fotókiállítást.

Az expo résztvevőinek a faluház udvarán lévő pavilonjaiban pedig megtekinthető a térség termékei. A szakmai nap további részében a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel együttműködve az IKSZT–k szakmai működtetése, társadalmi befogadás, valamint az ifjúságsegítés témakörében tartanak „Kanapébeszélgetést”. A településvezetők és vállalkozók fóruma, megyei és járási vezetőkkel, ahol a támogatásra váró kezdeményezések, ötletek a térség társadalmi és gazdasági fejlődésének előmozdítása érdekében rendezik meg az „Üzenet a perifériáról” címmel rendezendő kötetlen beszélgetést.

Emlékező Istentisztelet és Szent mise

Vasárnap, 22–én, a Határtalan Összefogás parkjában emlékeznek meg a kultúra lovagjairól. Ezt követően, előbb a református, majd a görög katolikus templomokban, a Szent Korona másolatának jelenlétében lesz egyházi megemlékezéseket. A délutáni nemzetközi kulturális bemutatót követően zárják Aranyosapátiban A Vidék Napját, a 2013 a Polgárok Európai Évének programjait.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában