Helyi közélet

2013.09.24. 16:49

Gyalulják, tapossák, főzik

Demecser kilencedik alkalommal rendezi meg a gasztronómiai és kulturális fesztivált.

Demecser kilencedik alkalommal rendezi meg a gasztronómiai és kulturális fesztivált. A káposzta fővárosa lesz Demecser a hét végén, szeptember 27. és 29. között a településen minden erről a zöldségről szól majd. Gyalulják és tapossák, savanyítják és főzik, s ami talán a legfontosabb, végül el is fogyasztják. Tagadhatatlan tény, hogy a magyar gasztronómia szerves részét alkotják a káposztából készült ételek, gondoljunk csak a toros és a töltött káposztára.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezendő Demecseri Káposztás Napok gasztonómiai fesztivállal éppen az a főszervező, a helyi önkormányzat célja, hogy visszaadja a káposzta egykori rangját, népszerűsítse a belőle készült finom és egészséges ételeket. Nem véletlen, hogy Demecser felvállalta a káposztás ízek rendezvényét: a városban a káposztatermesztésnek és savanyításnak régi hagyománya van, s erre is emlékeznek a taposással és a gyaluló versennyel.

A fesztivál házigazdái kedden Nyíregyházán sajtótájékoztató keretében ismertették a háromnapos rendezvény célját, programját.

Mint Kiss Gyula polgármester elmondta, a közel 100 főzőstandon a két nap alatt 200-féle különböző étel készül. Mind a két nap más-más ételek készülnek, ezért érdemes szombaton és vasárnap is kilátogatni a fesztivál helyszínére.

– A demecseri önkormányzat élelmezési üzeme is készül finomságokkal a káposztás napokra. Tavaly 20 ezer töltött káposztát töltöttek a konyha dolgozói, s 20 mázsa savanyú káposztából készítettek torost. Szeretnénk az idén összeszámolni, hogy vajon összesen mennyi káposztát is dolgozunk fel a főzőverseny résztvevőivel együtt – mondta a város vezetője. – Demecser is benevezett az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! mozgalomba, s vasárnap este 21.30 órakor nálunk is lesz tűzgyújtás.

Mák János alpolgármester azt emelte ki a tájékoztatón, hogy fontosnak tartják a hagyományok ápolását. Fontos tudni, őseink hogyan gyalulták, taposták a káposztát. Kifejezte azt a reményét, hogy a káposztás napok segítenek feléleszteni a savanyítás reneszánszát, s egyszer majd talán Demecserben is lesz nagyüzemi savanyítás, mint volt egykoron.

 

Ízelítő a programokból

Szeptember 27., péntek:

Horgászverseny a Rober-Tó tavon

Szeptember 28., szombat:

Zenés ébresztő, bemutatkozik a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend és több helyi néptáncsoport, fellép a városi fúvószenekar, Cozombolis, Vogue-divatbemutató Cairo, Irigy Hónaljmirigy, tűzijáték, Dj. Szatmár és Jucus.

Szeptember 29., vasárnap:

Motorosok felvonulása, helyi művészeti csoportok, Retro Band (11óra), magyar nótacsokor (12 óra), Gyöngykoszorú Népdalkör, Nagy Szilárd, Szirota Jennifer), Trapper Band , Majka és Curtis, 4 for Dance, Beatrice, Nelson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában