Helyi közélet

2013.09.18. 14:09

Milliárdos beruházás: főszerepben a mellékutak

Kemecse - Jelenleg 110 kilométeres hosszúságban folyik uniós projekt a megyében, közülük a 3823-as mellékút a legnagyobb mértékű beruházás.

Kemecse - Jelenleg 110 kilométeres hosszúságban folyik uniós projekt a megyében, közülük a 3823-as mellékút a legnagyobb mértékű beruházás.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye idei leghosszabb mellékút rekonstrukciós beruházása látványos szakaszhatárához érkezett. Erről személyesen győződhettek meg szerdán a kemecsei projektbemutató vendégei.

Nyírbogdány felől jöttem, tapasztaltam, hogy javában tart a munka. Márai Sándor is megírta, hogy minden útnak önálló élete van. Bár göröngyös örökséget vettünk át, arra törekszünk, hogy gördülékenyen haladjunk előre – említette dr. Tilki Attila útügyi miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. – Fehérgyarmat polgármestereként is tudom, hogy mekkora jelentősége van egy mellékút felújításának. Országos szinten 33 milliárd forintot fordítunk erre, amelybe beletartoznak az ötszámjegyű utak, a zsáktelepülésekhez vezető útszakaszok is. Az előző kormány az autópálya-építésekre koncentrált, a PPP-s beruházások terhei ma is éreztetik hatásukat. A polgármesterek folyamatosan jelzik a Magyar Közútnak a lakossági igényeket, majd szakmai alapon rangsort állítanak fel. A Paszab-Tiszabercel-Nyírbogdány összekötő útra nagyon ráfért már a felújítás.

– Jelenleg 110 kilométeres hosszúságban folyik uniós projekt a megyében, közülük a 3823-as mellékút a legnagyobb mértékű beruházás – állította Szamos István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója. – Nem csak a burkolatok újulnak meg, hanem a padkák, a vízelvezetők, három híd, hat helyen pedig úgynevezett cseppszigetes csomóponti szabályozással éltünk. A forgalmi rend felülvizsgálata után kerülnek az aszfaltburkolati jelek, és az október végi műszaki átadással zárul le a folyamat.

Lipők Sándor, Kemecse polgármestere a Répásy Mihály Szociális Szolgáltató Központ és a Mentőállomás közötti szakasznál megjegyezte:

– A szomszédos épületben születtem, tehát tudom jól, hogy közel negyven éve nem nyúltak hosszú ehhez az úthoz. Nagyon vártuk már ezt a napot. Rengeteg lakossági észrevétel és aláírásgyűjtés előzte meg a munkát, hiszen kritikán aluli volt az utak állapota. A Kótaj-Tiszabercel (12 km) és a Kótaj-Nyírbogdány (10 km) utak megközelítőleg 1,5 milliárd forintos költségvetéssel újulnak meg, a kivitelező a Strabag. Noha az eredeti tervekben nem volt benne, az önkormányzat kezdeményezésére belterületi buszöblök is létesültek, ami a közlekedés biztonságát szolgálja. Köszönet mindenkinek, aki bármit is tett azért, hogy ez a projekt megvalósulhasson.

A hűvös időben szívmelengető volt tapasztalniuk az ünnepi programon jelenlévő időseknek, hogy milyen látványos változás, hiszen hosszú évtizedek óta most először fordult elő ilyen Kemecsén és a térségben.

– Nem csak a helyieknek ünnep ez, hanem a környéken élőknek is. Lehet, hogy országos viszonylatban ez egy kis lépésnek minősül, ám az ittenieknek mindez egy óriási fejlődés – tette hozzá dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.

KM–LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában