Helyi közélet

2013.09.10. 10:30

Szalmaszál a Rétközben

Ibrány - A RÖK egy év alatt 235 önkéntest tudott bevonni a rétközi településekből.

Ibrány - A RÖK egy év alatt 235 önkéntest tudott bevonni a rétközi településekből.

Futótűzként terjed az önkéntesség a Rétközben. A Szalmaszál Fogyatékos Embereket Segítő Szolgálat és a Városépítők Köre Közhasznú Egyesület szervezésében szerdán zárul az a projekt, mely során a rétközi önkéntesek az utóbbi egy esztendő alatt közel négyezer munkaórát teljesítettek.

– Nagy eredmény ez, mert a rétközi településeken (Balsa, Buj, Gávavencsellő, Paszab, Ibrány, Tiszabercel, Tiszatelek) élők olyan mindennapi nehéz anyagi körülmények között élnek, hogy bátran mondhattak volna nemet a Rétközi Önkéntes Központ által szervezett programokra, akciókra – ők mégsem ezt tették, hanem terjesztették az önkéntesség elvét, és teljes odaadással dolgoztak közösségükért – állapította meg Szmolár Judit, a program szakmai vezetője.

A RÖK egy év alatt 235 önkéntest tudott bevonni a rétközi településekből. Vannak közöttük tartós munkanélküliek, közmunkások, szakmunkások, nyugdíjasok és felsőfokú végzettségűek is. A projekt idején 5 helyi önkormányzattal (Balsa, Buj, Tiszabercel, Paszab, Ibrány), valamint 9 állami vagy civil szervezettel (Megyei területi és Gyermekvédelmi Központ, Ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Szalmaszál Fogyatékos Embereket Segítő Szolgálat, Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Ibrány-Sényő Óvoda, Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola, Ibrányi Horgász Egyesület, Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidős Egyesület) kötöttek együttműködési megállapodást. Az önkéntes munkára felkészítő tréningüket százan végezték el. Összesen 8 alkalommal tartottak 20 órás felkészítést az önkéntes munkára, amelyet ingyenesen végezhettek el a jelentkezők. Ők mindannyian oklevelet kaptak a tréningről, és aktívan részt vettek a RÖK által szervezett programokon, akciókon.

– Több rétközi településen hirdettük meg a tisztább és szebb környezetért a „Szedd a zsákba Partit”, aminek lényege, hogy Paszabon, Bujon, Balsán és Tiszabercelen az önkéntesek segítségével tisztítottuk meg a hulladéktól a települések külterületeit. Négy alkalommal rendeztünk Önkéntes Találkozót, ahol 100 önkéntes részére volt lehetőségünk a projekt keretében kiosztani pólót, tollat, mappát és kistáskát. Központunk felkutatta azokat az embereket a Rétközben, akik szívesen végeznek önkéntes munkát, és sikerült elterjeszteni az önkéntesség elvét a térségben. Olyan önkéntes közösséget hoztunk létre, amelyik képes pénzbeli juttatás nélkül munkát végezni azért, hogy saját életterét és a közösség életét jobbá tegye – mondta végezetül Szmolár Judit.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában