Helyi közélet

2013.10.26. 19:40

Színes programok és izgalmas versenyek a jubileumi Deák-héten

Fehérgyarmat - 2013. október 14-18 között került megrendezésre a jubileumi Deák-hét a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban.

Fehérgyarmat - 2013. október 14-18 között került megrendezésre a jubileumi Deák-hét a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban. Fehérgyarmaton 1963 óta van gimnáziumi oktatás, így az intézmény idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ez a kerek évforduló még rangosabbá tette a hagyományosan megrendezett ünnepi hetet és annak programjait.

Október 14-én a Természettudományos munkaközösség szervezett programokat az iskola diákjai, valamint a fehérgyarmati általános iskolák továbbtanulás előtt álló tanulói számára.

Geocaching verseny

A modern kor technikai vívmányait felhasználva geocaching (műholdas helymeghatározó eszközökkel végzett) „kincskereső” játékot hirdettek több korcsoportban. A nevezéshez okostelefonra telepített egyszerű szoftverekre és egy kis vállalkozó kedvre volt szükség. A verseny egyik célja, hogy a diákoknak megmutassa, hogy a telefonjuk mennyi plusz-szolgáltatással rendelkezik azokon kívül is, amelyeket naponta használnak. A másik cél a természettudományokhoz kapcsolódó műveltségük fejlesztése volt.

A csapatok a menetlevélen megkapott QR kódok által beolvasható leírás szerint kereshették a rejtekhelyek koordinátáit. A „ládákban” játékos feladatok voltak elhelyezve, melyek megoldását szintén az okostelefonok segítségével kellett eljuttatni e-mail-ben a zsűrihez.

A délelőtti versenyen a Deák Ferenc Gimnázium tanulói, délután a Bárdos Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola diákjai próbálták megtalálni a feladványokat rejtő dobozokat. A legnagyobb kihívást a rejtekhelyek koordinátáinak meghatározása és a feladatok beküldése jelentette néhány csapatnak, de végül minden csapat sikeresen vette az akadályokat.

A résztvevő gyerekek elmondása alapján nagyon érdekes és izgalmas volt a rendezvény, sok új ismeretet szereztek a készülékek működéséről, a csapatmunkáról és a problémák megoldásáról.

A Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium tanulói között meghirdetett versenyen

5-8. osztályos korcsoportban

1. helyezett lett a 6.k osztály,

2. helyezett lett a 8.k osztály,

3. helyezett lett a 7.k osztály.

9-13. osztályos korcsoportban

1. helyezett lett a 9.ny osztály,

2. helyezett lett a 12.a osztály,

3. helyezett lett a 11.a osztály.

A fehérgyarmati általános iskolák versenyében

1. helyezést ért el a Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata,

2. helyezést ért el a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde 1-es csapata, és

3. helyezést ért el a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde 2-es csapata.

Plakátpályázat „Élet az ember után” címmel

A szervezők kíváncsiak voltak arra is, hogy a most feltörekvő generáció mennyire látja tudatosan egy esetleges „armageddon” utáni világ képét. Tehát annak a realitását, ha nem vigyázunk bolygónkra, akkor ő sem tud majd oltalmat biztosítani az emberiség számára. Ezért pályázatot hirdettek az általános iskolás diákoknak: rajzolják le, milyennek látnák az életet a Földön az emberiség után. A beérkezett pályaműveket Pálur László igazgató úr vezetésével alakult zsűri értékelte.

1. helyezést ért el a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde REFI-1-es csapata, és

2. helyezést ért el a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde REFI-2-es csapata.

Természettudományok vívmányai mindennapjainkban

Délután 13 órai kezdettel egy érdekes előadás megtartására került sor, amely a Természettudományok vívmányai mindennapjainkban címet kapta.

Előadónak Gáthy Lajost kérték fel a szervezők. Ő a gimnázium igen tehetséges tanulója volt: 5. osztálytól országos versenyeket nyert, dobogós helyezéseket ért el, 12. évfolyamon OKTV országos helyezést ért el matematika-, fizika és számítástechnika tantárgyakból. 2008-ban végzett „informatikus mérnök” kitüntetés minősítéssel a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Az előadás 2 világméretű eredményekkel hasznosított természettudományos témát mutatott be a hallgatóságnak, egyet a matematika, egyet a fizika világából. Olyan témákat, melyeknek óriási a hatása mai világunkra.

Az előadó az aszimmetrikus kulcsú titkosítás rejtelmeivel foglalkozott, amelyek bevezetnek minket napjaink titkosított kommunikációjának a világába. A módszer számos gyakorlati alkalmazása nélkül mai modern életünk szinte elképzelhetetlen. A titkosított tartalmak eredményes lehallgatásának hírei ezért is hatnak sokkolóan.

Az előadás második felében a jövő fenntartható energiatermelésének ígéretéről volt szó. A magfúzió, bár a természetben gyakran előforduló jelenség, szabályozott ipari áramtermelésre használható kivitelezése akkora technikai kihívás, amelyet mindmáig nem sikerült leküzdeni.

A hallgatóság érdeklődő figyelemmel hallgatta a jól felépített és kellemes, sajátos stílusban előadott előadást.

Hétköznapjaink és a tudomány - tanulói kísérletek:

A Deák-hét természettudományos napjának záró programjaként került sor azoknak a kísérleteknek a bemutatására, amelyen a fehérgyarmati általános iskolák és gimnáziumunk érdeklődő tanulói vettek részt. A bemutatók, amelyeket a környezetünkben fellelhető, mindenki által ismert és használt anyagokból állítottak össze, – nagy sikert aratott a diákok és a vendégek körében egyaránt. A versenyzők nagyon komolyan készültek a megmérettetésre és színvonalas, tudományos magyarázatokkal mutatták be kísérleteiket. Nehéz helyzet elé állítva a háromtagú zsűrit, melynek elnöke Habarics Béla úr, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet vezetője volt.

A fehérgyarmati általános iskolák közül

1. helyezést értek el a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola REFI-2 csapat tagjai: Lukács Evelin, Dobos Nikoletta, Tóth Kornél, Nagy Ábel.

2. helyezést értek el a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola REFI-1 csapat tagjai: Simon Dorka, Szenczi Tamás, Simon Levente, Filep Fatime.

3. helyezést értek el a Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapatának tagjai: Varga Dóra, Nagy Boglárka, Csepeji Andrea, Radács Szabolcs és Kovács Sebestyén tanulók.

A Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium tanulói közül

5-8. osztályos korcsoportban

1. helyezést értek el Tarpai Gréta Lilla és Szabó Enikő 8.k osztályos tanulók „Tragédia a papírhajón” című kísérletükkel,

2. helyezést értek el Katona Dorián Imre, Szász Nóra és Szász Anna 7.k osztályos tanulók „Láthatatlan anyag – fémek égetése” című kísérletükkel, valamint

3. helyezést értek el Konczos Zsófia, Kapcsos Helga, Hajdu Alexa 8.k osztályos tanulók „Kémiai jojó” című kísérletükkel.

9-13. évfolyamos korcsoportban

1. helyezést értek el Horváth Kitti, Borzon Antónia 10.k osztályos tanulók „Izzó bűz, amely elűz” című kísérletükkel,

2. helyezést ért el Bessenyei Béla Bence 11.a osztályos tanuló „Redoxireakció” című kísérletével, és

3. helyezést értek el Molnár Mátyás János, Veress Dávid Tibor 10.b osztályos tanulók „Otthoni haditechnika” című kísérletükkel.

Köszönjük a Természettudományi Munkaközösség és a szaktanárok előkészítő és szervező munkáját a színvonalas programok lebonyolításában, és gratulálunk a résztvevő tanulóknak elért eredményeikhez.

A hét további részében még több program került megrendezésre az idegen nyelvi és a társadalomtudományi munkaközösségek szervezésében, melyekről további cikkeinkben fogunk beszámolni.

Márton József

iskolatitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában