Helyi közélet

2013.10.06. 19:45

Utcaneveket javasolhatnak a záhonyiak

Záhony - Négy olyan utcanév is található jelenleg a határtelepülésen, amely az MTA listáján a használatra nem javasoltak közé tartozik.

Záhony - Négy olyan utcanév is található jelenleg a határtelepülésen, amely az MTA listáján a használatra nem javasoltak közé tartozik.

A Magyar Országgyűlés a 2012. évi CLXVII. törvénnyel szabályozta az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmát, amelyhez a Magyar Tudományos Akadémia a törvényben biztosított felhatalmazása alapján állásfoglalást tett közé a települések közterületeinek elnevezéséről. Ennek nyomán a záhonyi önkormányzat szeptember közepén gyűjtőládát helyezett el a hivatalban, ahol a helyi lakosok elhelyezhették az új utcanevekre vonatkozó javaslataikat. Ugyancsak leadhatták ötleteiket a lakópolgárok a városháza bejáratánál lévő postaládánál.

A határvároshoz egyébként olyan - a településen született, alkotott, vagy ott díszpolgárrá választott - jeles személyiségek kötődnek, mint Dr. Béres József tudományos kutató és feltaláló, Csergezán Pál természetfestő, Szűcs Sándor, a legendás ’56-os állomásfőnök, vagy a településen elsőként díszpolgárrá választott Sipos István, egykori MÁV vezérigazgató, továbbá Dr. Gyüre Zoltán néporvos és Varga Sándor református lelkész, posztumusz díszpolgárok. A képviselő-testület a javaslatok tanulmányozása után hoz döntést az új elnevezésekről, majd az illetékes földhivatal is elvégzi a nyilvántartásában az érintett ingatlanokra vonatkozó módosításokat.

- Tancsik Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában