Helyi közélet

2013.11.05. 15:39

Küldjön hírt! - Hagyományőrző nap a tiszakanyári Hunyadi Mátyás Általános Iskolában

Tiszakanyár - A tiszakanyári Hunyadi Mátyás Általános Iskolában október 25-én megrendezésre került az immár nyolcadik hagyományőrző nap.

Tiszakanyár - A tiszakanyári Hunyadi Mátyás Általános Iskolában október 25-én megrendezésre került az immár nyolcadik hagyományőrző nap.

Sajnos a mai modern világban egyre inkább feledésbe merül a népi élet sokszínűsége. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalság is megismerkedjen őseink életével, szokásaival, mindennapjaival, ezért évről-évre időt szentelünk ezek ápolására. Minden évben más-más témát járunk körül sokszínű és érdekes játékokkal, foglalkozásokkal, amelyekkel iskolánk tanulói észrevétlenül tanulják meg ezeket a régi hagyományokat.

Eddigi rendezvényeinken felelevenítettük már a szilvához, a szürethez, a kukoricához, a krumplihoz, a disznóvágáshoz, az almához, a káposztához és idén ismét a kukoricához kapcsolódó munkákat, játékokat.

Az idei évben is nagy tetszést aratott a gyerekek körében a Kukoricás-nap. Az iskola díszbe öltözött, a paravánt a gyerekek munkái színesítették. Osztályonként három fő hagyományőrző öltözetben jelent meg az iskolában, és együtt törtek kukoricát. Sok ügyes "háziasszony" málés káposztát töltött és puliszkát főzött, eközben a többiek kézműves foglalkozáson vettek részt, ahol csuhé babát, csuhé virágot, góré hegedűt és kukorica mozaikot készítettek. Délután kukoricát fosztottak, morzsoltak, a darálás és a kötözés menetével ismerkedtek meg a nebulók. Ezután játékos vetélkedők mozgatták meg a nebulókat, volt kukoricán térdepelés, népi játékok és tánc.

Bizton mondhatom, hogy méltó kezdése volt ez a nap az őszi szünetnek. Izgalommal várjuk a következő rendezvényt, amikor tanárok és tanulók kart karba öltve kötöttségek nélkül tölthetjük együtt az időt - írja Olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában