Helyi közélet

2013.11.14. 07:23

Víznyomáspróbát is tartottak a víztározónál

A Szamos–Kraszna-közi árapasztó tározó hetven százalékban már készen áll a „bevetésre”.

A Szamos–Kraszna-közi árapasztó tározó hetven százalékban már készen áll a „bevetésre”.Az ütemtervnek megfelelően halad a Szamos-Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó kivitelezése – hallottuk szerdán Ópályiban azon a lakossági fórumon, melyre a sajtó képviselőit is meghívták. Pákozdi József, az Országos Vízügyi Főigazgatóság PR-referense elmondta, hogy a 17,5 milliárd forintos projekt igen fontos eleme a Tisza menti árapasztó tározók rendszerében, melyet méltán lehet a „leg”-ek kategóriájába sorolni, hiszen a 12 hatalmas áteresztő zsilip az országban egyedülálló.


Luidort Antal: A felázott talajon sokáig egyáltalán nem lehetett dolgozni.


Az építkezés készültsége már elérte a 70 százalékot – tudtuk meg Puskár Anettől, a Közgép Zrt. kommunikációs igazgatójától. A hatalmas műtárgy kivitelezése jobbára ennek a cégnek a nevéhez fűződik.

A közelmúltban elkészült látványos elemek: a rekordméretű, 12 nyílással rendelkező, 118 méter széles és 278 méter hosszú vízbeeresztő-műtárgy Tunyogmatolcsnál, a három zsilipes vízleeresztő-műtárgy Ópályinál, valamint az északi főcsatorna zsilip, és a belvízcsatorna zsilip. A 4120-as út magassági korrekciója és a 120 kV-os vezeték áthelyezése is befejeződött.

Vadmenekítő dombok

A jövő évi kivitelezés az északi és a déli töltéseken kerékpárút építésével folytatódik, elkezdődnek a tározóval kapcsolatos rendezési munkálatok, valamint a tervek között szerepelnek vadmenekítő dombok és rámpák, illetve földutak építése is.

A vízbeeresztő műtárgynál útépítés várható a hídon és a csatlakozó töltéseken, kiépítik a végleges villamos berendezéseket és az azokhoz szükséges elektromos hálózatot. Tunyogmatolcson a gátőrháznál raktárépület és tározótér építése zajlik majd. A munkálatok befejezésének határideje 2014. november 20.

Luidort Antal, a Fetivízig szakaszmérnöke elmondta, hogy amikor 2012 májusában a kivitelezés elkezdődött, az első hónapokban a felázott talajon sokáig nem lehetett dolgozni. A kedvezőre fordult időjárási viszonyok azonban lehetővé tették, hogy behozzák a lemaradást. A tározó lehetővé teszi, hogy a vízszint a Szamoson 60-80, a Tiszán Tivadarnál 10-15, Vásárosnaménynál 30-40, Tokajnál 15-20 centiméterrel csökkenjen árarád idején.

Tegnap még Szamoskéren, Szamosszegen és Nagydoboson rendeztek hasonló fórumot, ma pedig Győrteleken, Tunyogmatolcson, Kocsordon és Mátészalkán tájékozódhat a tározó építéséről a helyi lakosság.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában