Helyi közélet

2013.12.02. 16:09

Befejeződött a mándoki Forgách-kastély kertjének felújítása

Nyíregyháza, 2013. december 2., kedd (MTI) - Befejeződött a mándoki Forgách-kastély kertjének felújítása. A műemléki védelem alatt álló épület rendbetétele még tart.

Nyíregyháza, 2013. december 2., kedd (MTI) - Befejeződött a mándoki Forgách-kastély kertjének felújítása. A műemléki védelem alatt álló épület rendbetétele még tart.

Az 1750-ben épült kastély parkjának felújítása az Új Széchenyi Terv keretében, A növény- és védett történelmi kertek megőrzése, illetve helyreállítása címmel kiírt pályázat 100 százalékos uniós támogatásával, 79,4 millió forintból történt - közölte a beruházás kommunikációért felelős cége hétfőn az MTI-vel.

A projektgazda a Mándok Város Műemlékeinek Megmentéséért Egyesület volt, a kivitelezést a záhonyi Magiszter-S Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezte. A munkálatok során felújították az egykori történelmi stílust megidéző sétány-hálózatot, valamint növényeket és fákat telepítettek.

Ifj. Sohajda Barnabás, a záhonyi cég művezetője elmondta: a park régi állapotáról a lefolytatott kertrégészeti kutatások ellenére sem sikerült pontos információt összegyűjteni, ezért a kor kertjeire jellemző módon, egy kertépítő mérnök tervei alapján végezték el a munkálatokat.

A kastély felújítása még tart, több mint 700 millió forintos költségből újul meg a műemlék épület. A beruházás a jövő év végére készül el.

A kastélyban tízszobás szállót alakítanak ki, a vendéglátás mellett wellness részleg is működni fog a kastélyban, ahol csoportos rendezvényeknek adnak otthont, valamint megteremtik a kerékpáros turizmus feltételeit.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándok egykor a híres gácsi Forgách-család uradalmi központja volt. A Kisvárda és Záhony között elhelyezkedő település 2007. július 1-jén városi rangot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában