Helyi közélet

2014.01.22. 07:53

Ápolják az emlékét

Szatmárcseke – Számunka az emlékhely – amely egy temető, amelynek egyediségét a csónak alakú fejfák adják – a múltat, a jelent és a jövőt is jelenti – mondja Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármestere.

Szatmárcseke – Számunka az emlékhely – amely egy temető, amelynek egyediségét a csónak alakú fejfák adják – a múltat, a jelent és a jövőt is jelenti – mondja Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármestere. – A múltat tisztelni kell, az emlékezés a mi feladatunk, és a következő nemzedéké. Az emlékhely szellemisége a jelenben tartást ad, erőt meríthetünk belőle. Jövőnk szempontjából azért fontos, mert a település turizmusa főként a mezőgazdaságban előállított termékekre és azok helyi fesztiválokon való megmutatására épül, és mivel egy viszonylag elmaradott térség vagyunk, ezt a fajta turizmust a temető és a Kölcsey-síremlék látogatóira építjük.

Idősek, fiatalok egyaránt

– Az idelátogatók között minden korosztály képviselteti magát. A fiatalok tanulmányi kirándulásokon kultúránk fontos részét ismerhetik itt meg, az idősebbek pedig az emlékezés, Kölcsey Ferenc és a Himnusz előtti tisztelgés miatt látogatnak hozzánk.

A temetőt és az emlékművet felkeresők legnagyobb része, 90 százaléka magyar, akik nemzeti indentitásuknál fogva főleg Kölcsey és a Himnusz előtt tisztelegnek. A látogatók mintegy 10 százaléka érkezik külföldről – ők inkább mint nevezetességet keresik fel a temetőt és itt tudatosul bennük, hogy aki itt nyugszik, a magyar kultúra meghatározó alakja volt. Ez számszerűen téli időszakban időjárástól függően általában 1 busznyi, tehát 50 főnyi, a nyári időszakban pedig ötször ennyi látogatót jelent hetente.

Felkeresnek bennünket a külföldi testvértelepülésekről, a környező országokból, de voltak már holland, francia, kanadai, ausztrál, sőt, még de még brazil csoportok is – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában