Helyi közélet

2014.03.22. 14:47

A hiányszakmák rangját szeretnék visszaállítani

Nyírbátor - A következő időszak foglalkoztatás-bővítésének az egyik legnagyobb korlátja napjainkban az, hogy nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő számban és minőségben szakképzett munkaerő.

Nyírbátor - A következő időszak foglalkoztatás-bővítésének az egyik legnagyobb korlátja napjainkban az, hogy nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő számban és minőségben szakképzett munkaerő. S ha mi szeretnénk a munkanélküliség újratermelődését megakadályozni, akkor nekünk a képzésben, elsősorban a nappali rendszerű, vagyis a szakképzésben, de emellett a felnőttképzésben is nagyon komoly változtatásokra van szükség – jelentette ki pénteken nyírbátori sajtótájékoztatóján dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős szakállamtitkár.

– Megkezdtük azt az utat, hiszen a szakképzést csökkentettük öt évről, négy évről három évre, s igyekszünk megtölteni tartalommal. Fontos, hogy a vállalkozások, a vállalatok már a képzés idején, a három év alatt bekapcsolódjanak a rendszerbe, s ezáltal nemcsak papíron lesz képes az adott szakma fortélyainak elvégzésére a végzős fiatal, hanem a valóságban is fogja tudni a szakmáját.

– A másik nagyon lényeges dolog, hogy ösztönöznünk, segítenünk kell a fiatalok beiskolázását a hiányszakmákba, amelyek általában a fémiparhoz kötődnek. A régi iskolai tanműhelyek megszűntek, amortizálódtak, szakik már nincsenek vagy a nyugdíj előtt állnak. Az is komoly feladat elé állít bennünket, hogy visszahozzuk ezeknek a szakmáknak a presztízsét, becsületét.

A további részletek a www.kelet.hu-n és a vasárnapi Kelet-Magyarországban.


Számos esetben a képzett szakemberek hiánya okoz nehézségeket a munkaerőpiacon. tovább >>

A versenyképes gazdaság a vállalatok, vállalkozások versenyképességén alapul, amihez nélkülözhetetlen a korszerű szakképzés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a SkillsHungary verseny nemzeti döntőjén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. tovább >>

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint jelentős változásokra van szükség a szakképzésben és a felnőttképzésben. tovább >>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában