Helyi közélet

2014.03.01. 16:24

Spanyol kertészetben dolgoztak

Nagykálló, Motril - Nem sokan mondhatják el magukról, hogy Spanyolországban gyönyörködhettek a mikulásvirág virágzásában. Nos, ez a szerencse a nagykállói térség hat fiataljának osztályrészül jutott, ugyanis az ősszel három hetet egy dél-spanyolországi kertészetben tölthettek el, s éppen vendégeskedésük idején borult pirosba ez a hazánkban is népszerű virág.

Nagykálló, Motril - Nem sokan mondhatják el magukról, hogy Spanyolországban gyönyörködhettek a mikulásvirág virágzásában. Nos, ez a szerencse a nagykállói térség hat fiataljának osztályrészül jutott, ugyanis az ősszel három hetet egy dél-spanyolországi kertészetben tölthettek el, s éppen vendégeskedésük idején borult pirosba ez a hazánkban is népszerű virág.S hogy kerültek a fiatalok Andalúziába, pontosabban Motril városába?

Nagykállóban 4 éve elkezdődött egy program, amely a fogyatékkal élő személyek társadalmi beilleszkedését segíti elő. A helyi önkormányzat és a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával és szervezésében iratok digitalizálásának munkafolyamatát sajátíthatták el nappali ellátás keretében szociális rehabilitáció mellett. Ez a program spanyol mintára a kolumbiai származású Fabián Gonzalez közreműködésével jött létre. Az Európai Unió Leonardo da Vinci mobilitási programja támogatásával októberben lehetőség nyílt arra, hogy az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalok közül hatan három hetet szakmai gyakorlaton tölthessenek az Ibériai-félszigeten.

Andalúzia egyik legnagyobb értelmi fogyatékosokat foglalkoztató szervezeténél, az Aprosmonál ültettek, gyomláltak, parkot gondoztak. A spanyol mentor az elvégzett munkát egy tanúsítvánnyal ismerte el, s ezt okleveleket február 28-án adták át a nagykállói Híd Közösségi Házban.

Mint a pénteki kis ünnepségen Bánszki Eleonóra, az Empíria Európai Tanácsadó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a fiatalok értékes munkát végeztek, hasznosnak érezték magukat, szép emlékekkel tértek haza.

– Precízen dolgoztak a fiatalok, a munkájuk igényes volt, a kinti vezetőik elégedettek voltak velük. Példa értékű, ahogyan az a sapnyol szervezet fel van építve. Speciális iskolai oktatást és képzést, illetve bentlakásos intézményt alakítottak ki külön az enyhe és külön a súlyos fogyatékossággal élő fiataloknak. Több ágazati egységet is működtetnek, összesen 750 munkahelyet teremtettek. Van többek között agrárcentrum, kertészeti áruda, ládagyártó üzem, varroda, mosoda. A lakosság számára értékesítik a termékeket, a legjövedelmezőbb a ládaüzem, ahol többféle terméket is gyártanak.

Az élményeket Pécsi Ildikó foglalta össze lapunk számára: – Már az utazás nagy élmény volt, hiszen repülővel mentünk. A kertészetben többek között futtattunk jázminokat, ágyásokat töltöttünk fel a palánták számára, kiszolgáltuk a vásárlókat, gyomláltunk, takarítottuk az iskola udvarát. Nagyon jól összebarátkoztunk az ottani kollégium diákjaival, kézmutogatással értettük meg egymást. Szabadidőnkben ismerkedtünk a várossal, s elvittek bennünket a tengerpartra is. Sajnos, akkor éppen nagyon hideg volt a víz, csak a lábunkat tettük be. Nagyon jól éreztük magunkat, szívesen visszamennénk.

Az Aprosmo tanúsítványait dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő adta át a hat fiatalnak, majd a következőket mondta:

– Egy társadalom fejlettségét az is jelzi, hogyan gondoskodik a fogyatékosokról, milyen lehetőségeket teremt a számukra annak érdekében, hogy teljesebb életet élhessenek. Sajnos, ezen a téren van még tanulnunk Nyugat-Európától, de ez a mostani spanyolországi szakmai gyakorlat is jelzi, hogy jó úton indultunk el.

- KM-ML -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában