Helyi közélet

2014.04.15. 11:34

Petőfi szellemiségét ápolják Szatmárban

Nagyar - A Luby Társaság film- és könyvbemutatót rendezett a „Luby Hagyaték” és a „Petőfi Szellemiség Szatmárban” című projektjének a keretében.

Nagyar - A Luby Társaság film- és könyvbemutatót rendezett a „Luby Hagyaték” és a „Petőfi Szellemiség Szatmárban” című projektjének a keretében. A nagyari Luby Kastélymúzeumban megtartott fórumon dr. Tilki Attila, a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület elnöke megjegyezte:

– A Kölcsey és Luby Társaság munkái arról győztek meg mindannyiunkat, hogy a források jó helyre kerültek. Térségünk gazdagodott az elkészült alkotásokkal. Kéri Péter most bemutatott filmjében tudatosult az is bennünk, hogy a magyar emberek milyen Petőfi verseket köszönhetnek például Szatmárnak: említhetem akár A Tisza című verset, vagy a méltán híres „Falu végén kurta kocsma” költeményt.

Dr. Cservenyák László a Lubyakról nemrég megjelent könyvről beszélt a résztvevőknek:

– Az elmúlt hónapokban Luby Margit Fogyó legelőkön című művét szerkesztettem újra. Egy hiánypótló kiadványról van szó, hiszen a néprajzkutató még 1942-ben készítette el ezt a munkáját, amely kötet már több mint 70 éve nem jelent meg. Úgy érzem, hogy amikor a Luby hagyatékkal foglalkozunk, akkor azokat a hiánypótló műveket kötelessége egyesületünknek megjelentetni, amelyek az eredeti szerzőtől származnak. Nagyon sok kéziratos anyaga van az írónőnek a mátészalkai Szatmári Múzeum adattárában, ezeknek a feldolgozása az elkövetkező időszaknak lesz majd a feladata – fogalmazott a társaság elnöke.

– A tavaly benyújtott és sikeresen szerepelt pályázatunknak első hivatalos megmérettetése volt e mostani.

Bemutatták Kéri Péter: „Petőfi Hagyományok Szatmárban” elnevezésű filmjét, amelyet a helyszínen maga a filmrendező méltatott.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában