Helyi közélet

2014.05.15. 13:05

Kéményt bontott a vihar Tiszavasváriban

Tiszavasvári - Az ország egész területét érintő viharos erejű szél megyénkben is okozott gondokat, károkat szerdán éjszaka. A 70 kilométer/óránál erősebb széllökések faágakat szakítottak le, fákat döntöttek ki, amelyek azon túl, hogy balesetveszélyesek, közlekedési akadályokat is képeztek.

Tiszavasvári - Az ország egész területét érintő viharos erejű szél megyénkben is okozott gondokat, károkat szerdán éjszaka. A 70 kilométer/óránál erősebb széllökések faágakat szakítottak le, fákat döntöttek ki, amelyek azon túl, hogy balesetveszélyesek, közlekedési akadályokat is képeztek.

Csütörtök délelőtt észlelték a Vasvári Pál utcán Tiszavasváriban, hogy az általános iskola épületéhez illeszkedő kémény elmozdult, és a viharos szélben inog. Az intézmény igazgatóhelyettese Ráduly Zsolt kérdésre válaszolva azt nyilatkozta: az iskolából hazaküldtük a 170 tanulót. Az épület város felőli része a szakemberek szerint nem életveszélyes, így ott holnap lesz tanítás. A szülőket ebéd alatt értesítettük, de a tanulókat, a város másik épületben is el tudjuk helyezni. A kialakult helyzetről értesítettük a járási hivatalt, az önkormányzatot és a tankerületet. Az elmozdult kémény használaton kívüli építmény volt.

- A veszélyesnek minősített területet a tűzoltók és a helyi polgárőrség körbe kerítették. A biztonság okáért a katasztrófavédelem egységei két lakást is kiürítettek a közelben, hogy ha a 25 méteres kémény mégis eldőlne, akkor se okozzon személyi sérülést. Az egyikből emiatt távozott Szurkos Imre és felesége. Annyit mondott: a tűzoltók kérték, amíg nem tisztázódik a helyzet menjünk máshová. Szerencsére gyerekeink a közelben élnek, így most egy darabig ott leszünk.

- Úgy tudni, az elmozdult kéményt lebontják, de a viharos szélben egyelőre még az sem veszélytelen, így elképzelhető, hogy a váratlan helyzet teremtette állapotok még pár napig fennmaradnak.

Amire figyelni kell

A hatóság azt tanácsolja azoknak, akik otthon tartózkodnak, hogy viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek súlyos sérüléseket és komoly károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. Lehetőleg áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar elmúltával pedig vizsgálják meg, nem sérültek-e a közművek vagy az építmények. Ha valaki a közműhálózat sérülését tapasztalja, haladéktalanul értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, épületben keressen menedéket. A közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, értesítse a szakembereket. Erős szélben tilos a szabadban tűzveszélyes tevékenységet végezni. A vízi sportokat kedvelők se hódoljanak szenvedélyüknek a napokban, vegyék komolyan a tavainkon működő viharjelzéseket. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljenek a háziállatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában