Helyi közélet

2014.06.10. 07:37

A bűn ne maradjon láthatatlan!

Dombrád, Nyírmada - A közbiztonság további javulását várják a települések polgármesterei a térfigyelő kameráktól.

Dombrád, Nyírmada - A közbiztonság további javulását várják a települések polgármesterei a térfigyelő kameráktól. Százhetvenhét településen építenek ki térfigyelő kamerarendszert a következő hónapokban, 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból – jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára – olvasható a kormany.hu oldalon. Tállai András elmondta, a pályázatok elbírálásánál figyelembe vették a települések bűnügyi statisztikáit, a nyertesek átlagosan tízmillió forintot kapnak.


Kozmáné Kasza Veronika: Az új kamerákkal többek között az iskola felújított udvarát is védjük.


A térfigyelő kamerarendszer kiépítésére kiírt pályázatra 2170 önkormányzat jelentkezett, több mint 21 milliárd forintos támogatási igénnyel. A pályázatok értékelésében részt vett az ORFK, véleményezte a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Hatala József is, a döntést pedig Pintér Sándor belügyminiszter hozta meg. Az államtitkár közölte, bíznak abban, hogy az érintett településeken javul majd az ott élők biztonságérzete, jelentősen csökken a bűncselekmények száma, és a rendőrség munkáját is nagyban segítik majd a térfigyelőrendszerek.

Elmondta azt is, az önkormányzatok a kamerarendszerek kiépítéséhez százszázalékos támogatást kapnak, és a forrásokat az államkincstár egy összegben utalja át a szerződéskötés után az önkormányzatoknak.

Arról is beszélt, hogy ha ebben az évben sikerül még további forrásokat szerezni erre a célra, akkor nem kell újra pályázniuk az önkormányzatoknak, hanem a korábbi pályázók térfigyelő programjait támogatják.

Egyeztettek a rendőrséggel is

– Két éve nyert már a település polgárőrsége egy nyolc darab térfigyelő kamerából álló rendszer kiépítéséhez támogatást, amely azóta is remekül működik. Egy „bevetésre induló motorost három kilométeren keresztül követett a kamerarendszer az indulástól egészen a célállomásáig, ami után valljuk be, nem volt túl nehéz dolga a rendőrségnek – mesélt egy korábbi esetet Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármestere.

Mint megtudtuk, az akkor kiépült rendszer központja a hivatal egyik helyiségében található, onnan követhetik a kamerák felvételeit, melyek főként önkormányzati épületek, középületek biztonságáért felelnek.

– A mostani pályázaton több, mint 3 millió forintot nyert Dombrád, ami újabb tíz térfigyelő kamerát jelent a településnek. Ez jelenti a jövőt és a biztonságot a lakosoknak. A rendszer lehetővé teszi, hogy még több tettenérés legyen a városban. Az új kamerákkal többek között az iskola felújított udvarát, a piacot, a ravatalozót és a temető környékét védjük – sorolta Kozmáné Kasza Veronika, és hozzátette: a kamerák helyét a rendőrség munkatársaival egyeztették, és a bűncselekmények nagy mértékű visszaszorítását várja az intézkedéstől.

Újabb 19 kamera a városban

– Az elmúlt három évben harmadával csökkent az elkövetett bűncselekmények száma a városban, ezt az eredményt szeretnénk még javítani – adott választ arra a kérdésre Kálmán Béla, hogy miért pályáztak. Nyírmada polgármestere úgy fogalmazott: mindent megtesznek a saját maguk védelméért, amiben fontos szerepe van a térfigyelő kamráknak. Szisztematikusan építik ki a kisvárosban a kamerák rendszerét, a polgárőrség egy sikeres pályázattal már üzembe helyezett 6 kamerát, melyek az oktatási intézmények környékét és a központot pásztázzák.

– Most újabb 19 kamerát állíthatunk a közbiztonság szolgálatába az elnyert több mint 9,7 millió forintból. Ezek a település frekventált helyeit, a bekötő utakat és az üzletek környékét figyelik a jövőben. Szeptember 30-áig szeretnék ha a kamerák a helyükre kerülnének. Kálmán Béla elmondta azt is, a szerdai testületi ülésen tárgyalnak a mezőőri szolgálat felállításáról. – Ezzel tovább erősíthetjük a közbiztonságot – erősítette rá a város első embere és megjegyezte: szeretnék, ha a kamerák rendszere által mutatott képet, a helyi rendőrségen rögzítenék.

 

Támogatott települések

Dombrád 3 100 000 forint

Nagydobos 9 800 000 forint

Nyírbéltek 9 900 000 forint

Nyírmada 9 717 359 forint

Nyírmeggyes 17 439 359 forint

Nyírmihálydi 5 000 000 forint

Ópályi 8 000 000 forint

Pátroha 9 900 000 forint

Piricse 8 800 000 forint

Tiszadada 8 900 160 forint

Tuzsér 6 938 734 forint

 

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában