Helyi közélet

2014.08.29. 12:56

Kiutat mutattak a bajból

Tiszalök - Több száz családnak maradt több a „perselyében” a nyíregyházi egyesület közreműködésének köszönhetően.

Tiszalök - Több száz családnak maradt több a „perselyében” a nyíregyházi egyesület közreműködésének köszönhetően.

Alacsony iskolai végzettségű, elsősorban mélyszegénységben élő, rossz érdekérvényesítő képességű embereket (csonka családokat, romákat) szólított meg a nyíregyházi székhelyű Szocio East egyesület „Persely” programja. A háztartások pénzgazdálkodását segítő, kríziskezelő szolgáltatást a tiszavasvári kistérségben valósította meg a civil szervezet.

Helyben volt a segítség

A tavaly májusban indult, Svájci-Magyar Civil Alap támogatásával megvalósított egyéves projekt célja a hátrányos helyzetű családok háztartásgazdálkodásának segítése, a pénzügyi kötelezettségvállalásaikkal kapcsolatos kockázatok feltárása és tudatosítása volt, az esetleges pénzügyi csődhelyzet kezelésében való aktív részvétel mellett.

– Elsősorban a helyi közösségekben élő és dolgozó szociális szakemberek bevonásával tanácsadó-segítő hálózatot szerveztünk, olyan jogi-pénzügyi szolgáltatásokat tettünk helyben elérhetővé, amelynek révén mérséklődött a nehéz helyzetbe került emberek kiszolgáltatottsága – mesélt a részletekről Vitál Attila, a Szocio East Egyesület Szociális Szolgáltató és Módszertani Központ, Akkreditált Felnőttképzési Intézmény elnöke.

Tréningezték az önkénteseket

– Tanácsadói hálózatot alakítottunk ki a térségben dolgozó családgondozó szakemberek és önkéntesek közreműködésével. A háztartásgazdálkodási tanácsadói feladatok ellátására speciális tematikájú tanfolyami képzés keretében készítettük fel a közösségi humánszolgáltatások területén dolgozó szakembereket, illetve készségfejlesztő tréninggel az önkéntes segítőket.

– A 80 órás Háztartásgazdálkodási krízisintervenciós- és pénzgazdálkodási tanácsadás módszertana című tanfolyami képzésünk kifejezetten a kistelepüléseken dolgozó szociális szakemberek kompetenciafejlesztésére fókuszált.

– A hátrányos helyzetűek jogérvényesítésének elősegítése érdekében jogsegélyszolgálatot működtettünk. A program alatt remekül együttműködtünk a családsegítő szolgálatokkal, civil szervezetekkel, egyházközösségekkel és a roma kisebbségi önkormányzatokkal – összegezte Vitál Attila.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában