Helyi közélet

2014.09.24. 10:37

Határon túli az örömük

Jekatyerinburg, Kisléta - A tízfős csoport a fellépések mellett sóbarlangban és Európa legnagyobb élményfürdőjében is járt.

Jekatyerinburg, Kisléta - A tízfős csoport a fellépések mellett sóbarlangban és Európa legnagyobb élményfürdőjében is járt.Hogyan juthat el nyolc kisiskolás egy szabolcsi kistelepülésről, Kislétáról Oroszországba, annak egyik legnagyobb és legszebb városába, az Urál menti Jekatyerinburgba?

Hogyan szerettetheti meg magát – és ezáltal hazánkat is – nyolc kisiskolás diák mindösszesen pár nap alatt ezzel a világvárossal?

Előre az ismeretlenbe

A válasz két szóban összefoglalható: Szivárvány Néptánccsoport. Ennek a mindössze három esztendeje működő táncegyesületnek maroknyi csapata váltott repülőjegyet, és június 27-étől július 2-áig egyedüli magyar csapatként képviselték hazánk egy neves nemzetközi néptáncművészeti fesztiválon.

– Már az indulás sem volt egyszerű. A szervező hölgy késve szólt nekünk, így szinte pillanatok alatt kellett elintéznünk valamennyi gyermek útlevelét. Látni kellett volna, ahogyan a repülőtéren egy köteg papírral a kezemben álltam és csak abban reménykedtem, hogy minden a legnagyobb rendben lesz utunk során – vágott az élménybeszámolója közepébe Kucser Béla csoportvezető.

Jövőre is várják őket

– Tavaly októberben Harkányban léptünk fel a „Népek tánca” elnevezésű nemzetközi megmérettetésen. Itt ért minket az a megtiszteltetés, hogy az oroszországi táncfesztivál szervezője meghívta a csapatot hazájukba – ahol mint utóbb kiderült, mi voltunk az egyetlen magyar csoport. A programok táncos része egy nagyjából hatórás színpadi attrakció volt, ahol minden jelenlévő együttes megmutatta magát – folytatta Kucser Béla, majd hozzátette: a fogadtatás nem mindennapi volt.

– A fesztiválszervező egyből leszögezte, hogy jövőre is szívesen látják a csapatot, majd elmesélte, hogy Jekatyerinburgban szeretnének kialakítani egy nemzetközi utcát, melyben minden ország kap egy-egy lakást, és ezt az adott nemzet jellegzetességeivel rendezik majd be. De az, hogy minket magyarokat kértek meg legelsőnek, hogy segítsünk nekik ebben, szerintem önmagáért beszél.

– Természetesen a városnézés sem maradhatott el. Többek között ellátogattunk a magyar konzulátusra, a filmgyárba és Európa legnagyobb aquaparkjába is – folytatta a csoportvezető. A Szivárvány Néptánccsoport jövő hétvégén Prágába utazik, ám akkor már szigorúan a pihenésé lesz a főszerep.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában