Helyi közélet

2014.09.12. 09:30

Nádaspusztáról a díszpolgári címig

A kilenckötetes, számos díjjal rendelkező Szöllősi Zoltán a balkányi városnapon vette át a kitüntetést.

A kilenckötetes, számos díjjal rendelkező Szöllősi Zoltán a balkányi városnapon vette át a kitüntetést.A balkányi városnapon a település önkormányzata díszpolgári címet adományozott Szöllősi Zoltán Kölcsey-, Ratkó-, Arany János- és József Attila-díjas költő, műfordítónak.

Szöllősi Zoltán 1945-ben Jánoshalmán, Bácska északi részén született, jóllehet apai felmenőinek évszázados gyökerei vannak a Nyírségben. A Szálasira felesküdni nem hajlandó csendőr édesapja a Bácskából menekült ott megismert édesanyjával a háború végén Tito partizánjai elől haza, a trianoni határok közé ismét visszaszorított Magyarországra, Szabolcsba. Zoltán fiuk útközben született, hogy aztán 1946 májusában érjenek haza Balkányba, pontosabban Balkány egyik tanyájára, a régi szabad magyar családok, a Szöllősiek és Káplárok által alapított Nádaspusztára. Útja később a tormáspusztai elemi iskolából a kecskeméti piaristákhoz vezetett, itt kezdett verset írni, s itt figyeltek fel költeményeire.

Húszévesen került Budapestre, 1969-ben már megjelentek a versei, 1971-ben mégis úgy döntött, hogy vissza kell térnie gyerekkora helyszínére, mégpedig oda, ahol ő is felnőtt és iskolába járt. Feleségével Balkány egy másik, szomszédos tanyájára, Abapusztára költöztek, s az ottani iskolában kezdtek tanítani.

1975-ben már Kisvárdáról tért vissza Budapesre, a pesti belvárosba, ahol azóta is él, miközben erdőkertesi hétvégi telkén – a nyírségihez hasonló homokon – gazdálkodik. Úgy volt és maradt az elmúlt évtizedekben mindvégig publikáló, jelentős magyar költő, hogy sokszor került az irodalom hivatalos struktúráin kívülre, s tartotta el a családját fizikai munkából.

Kilenc kötete jelent meg mostanáig, a legfrissebb az idén kiadott Fölöttem a tenger című, az összegyűjtött verseket, a teljes költői életművet tartalmazó kötet. A huszadik századi történelem mindannyiunkat sújtó viharain túl személyes tragédiák is próbára tették, két fiát veszítette el, második felesége 2006-ban hunyt el. Három felnőtt gyermeke és négy unokája van. Szülei a hatvanas években elköltöztek a Nyírségből, ám családi, rokoni, baráti szálak máig kötik az immár tíz éve várossá előlépett Balkányhoz, amelynek 69 esztendősen immár Szöllősi Zoltán a díszpolgára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában