Helyi közélet

2014.09.21. 11:50

Óriási öröm: ,,kiszakadt" a zsák

Ömböly - Három helyszínen is ünnepséget rendeztek egy 12 kilométeres útszakasz átadása alkalmából szombaton. Egy út avatása mindig öröm, de az már csak különleges közút lehet, ha ilyen nagy figyelmet szentelnek neki a helybeliek és a környékbelik.

Ömböly - Három helyszínen is ünnepséget rendeztek egy 12 kilométeres útszakasz átadása alkalmából szombaton. Egy út avatása mindig öröm, de az már csak különleges közút lehet, ha ilyen nagy figyelmet szentelnek neki a helybeliek és a környékbelik. Nos, valóban nem mindennapi útról van szó: Ömbölyt és a Romániában található Szaniszlót köti össze, s a szombati avatása óta a határmenti magyar község lakói elmondhatják: megszűnt az 1920-as trianoni békediktátum által rájuk kényszerített zsákfalu szerep.

Több év kitartó és fáradhatatlan munkája kellett ahhoz, hogy az álomból valóság legyen, s Trefán Gábor, Ömböly polgármestere valóban minden követ megmozgatott, minden ajtón bekopogtatott, hogy végül uniós és hazai forrásból megvalósulhasson az új közút. Érdemei elismeréseképpen Seszták Oszkártól, a megyei közgyűlés elnökétől az út ünnepélyes felavatásakor átvehette a megyei önkormányzat bronz emlékplakettjét.

No, de ne rohanjunk ennyire előre. Az út avatásának napján ideiglenesen megnyitották a határt, Ömbölyről akár ,,kisvonattal" is át lehetett gurulni a szomszédos Károlypusztára, illetve Szaniszlóra.

A határ túloldalán lévő Károlypusztán is rég lehetett olyan vigasság, mint szombaton volt. A térségben élők számára is jelentős esemény a beruházás megvalósítása, ott is megünnepelték, hogy nem kell majd kerülniük, ha át akarnak menni Magyarországra. Szólt a zene Károlypusztán, árulták a finomságokat, s nem hiányzott a kirakodódvásár sem. Bár a műsorvezetők magyarul és románul is felkonferálták az ünnepi szónokokat, azonban főleg román nyelven hangzottak el a köszöntő beszédek.

Az államhatárnál nem sokkal később megrendezett avatási ünnepségen már csak magyar nyelven hangzottak el köszöntők, holott Romániában élő politikusok is beszédet mondtak. Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke azt emelte ki, hogy az avatás fontos esemény a két szomszédos megyének és a két országnak.

- Ez az új út egy újabb lépés a határok lebontásához. Fontos, hogy egyszer majd a térképekről is eltűnjenek a határvonalak. Eddig is jó kapcsolat volt a határ két oldala között, remélem, az együttműködés tovább erősödik. Közös ötletekben, közös projektekben kell gondolkodnunk a jövőben is - mondta a magyarul jól beszélő Szatmár megyei elnök.

Tőkés László, az Európai Parlament képviselője azt a reményét fejezte ki, hogy az új út nemzettől nemzetig, lélektől lélekig, embertől emberig vezet. Szólt arról is, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy Románia is a schengeni övezet része legyen, s akkor már valóban szabad lenne az átjárás a két ország között. Ígéretet tett arra, hogy ennek érdekében mindent elkövetnek majd Brüsszelben.

Trefán Gábor, Ömböly polgármestere történelmi eseménynek nevezte a szombati napot.

- Összefogással régi álmunk vált valóra. Remélem, hogy az új útnak köszönhetően erősödnek a gazdasági, a kulturális és az emberi kapcsolatok, s az elszakított rokonok is könnyebben látogathatják egymást - tette hozzá a község vezetője.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke is kiemelte, hogy fontos a schengeni övezet kiterjesztése, hiszen akkor már valóban határ nélkül fogja össze az embereket az út. Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy több zsákfalus körzet is tartozott, illetve tartozik hozzá. Vállaj és Ömböly immár nem zsákfalu többé, jó lenne, ha a jövőben Penészlek is követhetné a példájukat.

Az ünnepi gondolatok után a történelmi egyházak képviselői megszentelték az utat, majd Románia és Magyarország politikusai elvágták a magyar és román nemzeti szalagokat.

Bár az út avatási ünnepsége ezzel a gesztussal befejeződött, Ömbölyön és Károlypusztán az esti órákig tartottak még a szórakoztató műsorok, és sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy éjfélig szabadon közlekedhettek a két országot összekötő új műúton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában