Helyi közélet

2014.10.10. 18:24

Támogatják a tehetségeket

Nyírbogdány - Szenczy Sándor: tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalok már a Facebook-nemzedék tagjai.

Nyírbogdány - Szenczy Sándor: tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalok már a Facebook-nemzedék tagjai.

Korábban csak a televíziós híradásokból ismerhették Nyírbogdány lakói a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjét, Szenczy Sándort, aki azonban napjainkban – ha nem is mindennapos, de – már gyakori vendég a községben. Ennek magyarázata roppant egyszerű: a szeretetszolgálat fenntartásában működik a község általános iskolája, s éppen ezért fontosnak érzi, hogy személyesen is jelen legyen a település rendezvényein.

Nem fél az ebolától

Így volt ez október 4-én is, a nyírbogdányi falunapon, amelyre feleségével és két gyermekével érkezett. Nem panaszkodhat, hogy unalmasan telik az élete, hiszen pár nap múlva Sierra Leonéba utazik, a Baptista Szeretetszolgálat adományát viszi ki társaival az ebolával fertőzött betegek gyógyítása érdekében.

– Különböző eszközöket, egyszer használatos védőruhákat, fertőtlenítőket szállítunk ki. Nincs bennem félelem a járvány miatt – mondta érdeklődésünkre Szenczy Sándor. – Az elmúlt 18 év alatt hét háborúban vettem részt a Baptista Szeretetszolgálat képviseletében, szerencsére soha nem volt semmilyen problémám. Nagy kegyelem ez a számomra. Mióta ilyen jellegű munkát is végzünk, egy munkatársat veszítettünk el, még 2000-ben, Groznijban.

Fantasztikus eredmény

A háborús kitérő után oktatási kérdésekkel folytattuk a beszélgetést.

– Igyekszünk minden tehetséget támogatni, ezért is finanszíroztuk a robottechnikával foglalkozó nyírbogdányi leányok útját a brazíliai világbajnokságra. Mint ismert, a negyedik helyet szerezték meg, olyan fejlett technikával rendelkező országok csapatait előzték meg, mint Japán, az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea. Fantasztikus ez az eredmény, Abán Csaba tanár úr kiváló szakmai munkát végzett. A nyírbogdányi iskolában is szeretnénk bevezetni a két tannyelvű oktatást, s úgy látom, ebben jó partner az iskola. Igyekszünk megteremteni ennek az oktatásnak a feltételeit, a kapcsolataimat felhasználva angol anyanyelvű tanárt szeretnénk idehozni, s akkor már az elsősök angolul tanulhatnák a készségtárgyakat.

Tablet az elsősöknek

A Baptista Szeretetszolgálat nevéhez fűződik, hogy szeptemberben a kelet-magyarországi régióban a baptista általános iskolákban tanuló első osztályos diákok tabletet kaptak.

– Tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalok már a Facebook-nemzedék tagjai. Napjainkban internet már mindenhol van, használata mindennapossá vált – magyarázta a döntés hátterét az elnök-lelkész. Sok iskolában már e-naplót használnak, s készülnek majd e-tankönyvek is, ez a jövő útja. Honlapot is működtetünk, az iskolákat pedig arra kérjük, legyenek partnerek az internetes hálózati rendszer népszerűsítésében. Célunk, hogy minden baptista iskola tehetségpont legyen az év végére.

– Tanulóink közül már eddig is kerültek ki világbajnokok, Európa-bajnokok a sport és a művészetek terén, szeretnénk minél többet kihozni a fiatalokból, s ezért igyekszünk is minden segítséget megadni nekik.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában