Helyi közélet

2014.11.22. 14:13

Az alma, és ami mögötte van

Újfehértó - A napokban megrendezett újfehértói konferencián az almatermesztés helyzete is terítékre került.

Újfehértó - A napokban megrendezett újfehértói konferencián az almatermesztés helyzete is terítékre került.

– Nagyon sokáig emlékezni fogunk a 2014-es esztendőre – kezdte az európai kitekintőjét dr. Takács Ferenc, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azon a szakmai fórumon, melyet az újfehértói kutatóintézetben tartottak a közelmúltban.

A szakember hozzátette: az előrejelzések szerint 11,893 millió tonna termés várható az idén, ez 9 százalékkal több mint 2013-ban, és 12 százalékkal több, mint az elmúlt öt év átlaga.

– Az orosz embargó és a túltermelés miatt komoly feszültség jelentkezett az EU piacán. Sajnos ezek a hatások Magyarországot is nagymértékben sújtják – fogalmazott.

Csökkenő tendencia

Dr. Takács Ferenc prezentációjából kiderült: míg 2001-ben a termőterület nagysága 41 305 hektár volt hazánkban, addig ez a szám 2013-ban mindössze huszonhatezer hektár körül alakult. – Nemcsak a terület, hanem a termesztők száma is csökken, sajnos ezt az évek óta tartó tendenciát erősítik meg a KSH adatai.

Ettől függetlenül az idén rekordtermést prognosztizálnak a szakemberek hazánkban. Mint ahogy már több fórumon is elhangzott, a várható termésmennyiség 800 ezer tonna körül várható. Csak összehasonlításképp: 2011-ben 293 ezer, 2012-ben 651 ezer tonna alma termett Magyarországon.

Az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke előadásában a felvásárlási árakra is kitért: míg az idén átlagban 12 forintot adtak egy kilogramm almáért, ugyanennyi gyümölcs tavaly huszonhét, tavalyelőtt pedig közel 33 forintba került.

Elhúzódó virágzás

Dr. Takács Ferenc elmondta: korai kitavaszodás és korai, lassú és elhúzódó virágzás (20 nap) jellemezte a szezont. A száraz tavaszt a nem túl forró, szintén száraz nyár követte, az érési periódus viszont csapadékban gazdagnak bizonyult. Az átlagosnál korábbi érés (fajtától függően 14–20 nap) heterogén volt, és gyenge színeződéssel járt.

A szakember szerint az idei alacsony felvásárlási ár okai a következők voltak: rekordtermés Európában és Magyarországon egyaránt, a fogyasztás csökkenése, az orosz embargó az EU kertészeti termékeire – a nagy európai exportőrök termése is az európai piacokon keresi a helyét, az alacsony iparialma-ár.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában