Helyi közélet

2014.11.28. 09:39

Büszkén ropták a tirpákok

Nyíregyháza - Először, és garantáltan nem utoljára rendeztünk tirpák bált szombaton Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Először, és garantáltan nem utoljára rendeztünk tirpák bált szombaton Nyíregyházán. A megyeszékhelyen és környékén a tirpák szó nem leminősítő jelző. E mivoltra illik büszkének lenni, hiszen a tirpákok felvidéki eredetű, szlovák gyökerű, igen dolgos földművelő emberek voltak, akik az elmúlt pár száz évben „hitből és homokból” építették fel Nyíregyházát! Hajdanában a bál nem volt jellemző, a tirpákok nyári ünnepe a bursza volt, amelyet vasárnap délutánonként rendeztek a legények. Különféle táncokat jártak-tanítottak, cigánybanda muzsikájára. Amolyan mai táncház volt a rendezvény, a fiatalok akkori legkedvesebb mulatsága. Ezeket a hagyományokat elevenítette fel a bálon a mandasi klub népdalokat éneklő és néptáncot járó lelkes csoportja, illetve egyesületünk számos tagja.

A jóízű mulatsághoz természetesen a vendégek jókedve, az étterem személyzete és Kresztyankó László zenész muzsikája is nagyban hozzájárult. A megnyitón egyperces csönddel adóztunk a közelmúltban elhunyt barátunk, tagtársunk, Gabulya Pál emlékének.

- Gyebrószki János elnök, Bokortanyák Lakosságáért Egyesület -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában