Helyi közélet

2014.11.03. 10:11

Két köbméternyi segítség

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A helyi képviselő-testületek döntik el, ki mennyi szociális tűzifát kap.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A helyi képviselő-testületek döntik el, ki mennyi szociális tűzifát kap.Összesen 651 millió forintot kaptak megyénk kistelepülései tűzifa vásárlására.

Egymilliárd forinttal többet szán idén a kormány a hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára igénybe vehető tűzifaprogramra.

Tavaly 1700-nál is több magyarországi település összesen kétmilliárd forint tűzifa-támogatást nyert el, ez az összeg a kétszerese volt az azt megelőző évinek. Az ötezer lakosúnál kisebb települések október közepéig igényelhették a támogatást a szociálisan rászorulóknak, a tűzifát természetbeni juttatásként adhatták a téli fűtési időszakban.

Mennyi szociális tüzelő jut egy-egy háztartásba, és mikor kaphatják meg a fát a kistelepülésen élők? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána megyei körképünkben.

Az alig több mint ezer fős Kisar polgármestere, dr. Jámbrikné Pintér Andrea elmondta: hátrányos helyzetű község lévén sokadik alkalommal vesznek részt a szociális tűzifa programban. Az idén 4,5 millió forintot kaptak arra, hogy mintegy 200 háztartás megteremthesse az otthon melegét.

– Csak a szociális rendeletben megfogalmazott kritériumoknak megfelelő családok jogosultak a szociális segítségre, hogy ez háztartásonként mennyi köbméter tűzifát jelent, azt még nem tudom megmondani. A rászorulók pontosan tisztában vannak azzal, hogy ezzel a támogatással lehetetlen kihúzni az egész telet, ettől függetlenül nagyra értékelik a segítséget. Önkormányzati önerőre az idén nem volt szükség, ami egyfelől jó, másfelől rossz hír. A telephelyre beérkezett szociális tűzifát csak indokolt esetben szállítja házhoz a hivatal, alapvetően az érintetteknek kell gondoskodniuk a tüzelő hazajuttatásáról – taglalta dr. Jámbrikné Pintér Andrea.

További részletek a Kelet-Magyarország november 3-i számában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában