Helyi közélet

2014.11.21. 08:38

Pályázati kiírásokra várnak

Piricse - Feladatok és célok mindig vannak, csakhogy kellenek a megvalósításukhoz támogatások is.

Piricse - Feladatok és célok mindig vannak, csakhogy kellenek a megvalósításukhoz támogatások is.

Szinte minden településünkön a legfontosabb feladata a munkahelyek teremtése. Nincs ez másképpen Piricsén sem.

Tyúktelep a falusi portán

– Mindig vannak újabb és újabb feladatok, tennivalók, de ezek között az elsőbbség a munkahelyteremtésé. Mivel külső segítségre, új vállalkozások indítására nem számíthatunk, megpróbálunk minél több közmunkást foglalkoztatni – mondta el lapunknak Orosz László, Piricse polgármestere, akit október 12-én immár harmadik alkalommal választottak meg a község vezetőjévé a szavazásra jogosultak. – Most azon dolgozunk, hogy létrehozzunk egy 500 férőhelyes tojótyúktelepet. Egy régi falusi portán alakítjuk ki az állatok számára a megfelelő helyet, s már meg is rendeltük a Tetra F1-es tojóállományt. A tojásokkal két célunk is van: egyrészt segítjük a falu ellátását, másrészt kiszolgáljuk a tésztaüzemünket. A Start közmunkaprogramban ugyanis helyi értékteremtésként a közmunkások tésztagyártással is foglalkoznak. A tésztákat a naponta 450 adagot főző önkormányzati konyha használja fel, a felesleget pedig értékesítjük.

Időszerű a felújításuk

Az önkormányzat tervezi a földutak aszfaltozását is, ugyanis hat utcában rövidebb-hosszabb szakaszon még hiányzik a szilárd útburkolat. Hiába a terv, ha nincs rá pénz, ezért most türelmesen kivár a település vezetése egy megfelelő pályázati kiírásra. Fel kellene újítani a falu egészségházát is, ami még az 1960-as években épült. Rá fér már az épületre a korszerűsítés, valamint az akadálymentesítést is meg kell oldani. Szintén felújításra vár a polgármesteri hivatal, szeretnék az ügyfélfogadást kényelmesebbé, modernebbé tenni. A ravatalozó kicsi, szűk és beázik, szintén rekonstrukciót igényel.

Csak tartalék a gázkazán

– Több beadott pályázatunk is van, várjuk az elbírálásukat – folytatta a település vezetője. – Napelemeket szeretnénk az iskolára és az óvodára, valamint pályáztunk az oktatási intézmény energetikai korszerűsítésére is. A nyílászárók cseréje mellett külső hőszigetelést is kapna az iskola épülete. A takarékosság jegyében aprítékkal, megújuló energiával fűtünk, a gázkazán csak tartaléknak maradt meg végszükség esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában